Jump to content

Izgubljeni nasljednik i rješavanje vlasništva


starac1

Preporučene objave

Poštovani forumaši, molim pomoć

 

Moj otac, prije braka s mojom majkom, imao je vanbračnu kćer koju je priznao te plaćao alimentaciju za nju. Zatim se oženio za moju majku te sam se rodio ja (1958. g.). Tada je kupio kuću u kojoj do danas živimo supruga, djeca i ja. Otac je umro 1972.godine, na ostavinskoj raspravi utvrđeno je da 4/6 pripada supruzi (mojoj majci), 1/6 meni, te 1/6 mojoj polusestri (polusestra je u trenutku smrti našeg oca bila maloljetna, kao i ja, te je njena majka tražila nužni dio za nju).

Majka mi je umrla 1997. godine, te nakon ostavinske rasprave meni pripada 5/6, a polusestri 1/6 vlasništva. Polusestra je po nacionalnosti Slovenka (barem u doba kad je otac umro), a budući da je dugi niz godina živjela u Njemačkoj ne isključujem da ima Njemačko državljanstvo (ako je živa).

 

Problem je slijedeći. Naime, ja svoju polusestru nikad nisam vidio, nikad nije živjela s nama, niti sam bio u ikakvom kontaktu s njom. Jedino što znam njeno ime, djevojačko prezime, posljednju adresu u Njemačkoj(1972.godine) te da je rođena cca 1955.godine. Ne znam je li živa te ima li nasljednike. Ne znam ni da li će ju biti moguće naći i kako budući da je prošlo 39 godina.

 

Ono što mene brine je, buduću da se sprema zakon o legalizaciji (kuća ima nekavu dozvolu ali pola kuće je dograđeno 1980.godine – nakon očeve smrti), bojim se da neću moći provesti legalizaciju budući da papiri nisu čisti.

 

Da rezimiram:

 

1) Postoji li bilo koji način da ja dođem do te 1/6 vlasništva a da ne tražim polusestru ili njene nasljednike (npr.zastara, s obzirom da nikad nitko od smrti oca nije se javio niti tražio bilo što 35 godina od ostavinske, niti išta uložio, jel mi može tko objasniti stjecanje dosjelošću-mogu li to iskoristiti?)

 

2) Ukoliko trebam tražiti polusestru, kome se obratiti, kako naći nekoga, za koga neznaš da li je živ ili mrtav, ima li nasljednike, adresa je stara 39 godina, a neznam ni čije državljanstvo trenutno ima niti u kojoj državi živi?

 

3) U slučaju da moram tražiti nju, ili nasljednike, kako se zaštititi od eventualnog traženja velike svote novca u razmjenu za tu 1/6 vlasništva (kuća trenutno vrijedi nekih 120000 eura, ali kao što sam naveo, u trenutku smrti oca, pola kuće još nije bilo niti izgrađeno – u ostavinskom listu vidi se nekih 5,6 naših kredita podignitih u svrhu dogradnje i obnove kuće nakon smrti oca.)

 

4) Koliko bi me koštao i eventualno trajao postupak traženja, obrada podataka i prijepis vlasništva na mene.

 

5) Je li moguće legalizirati navedenu kuću bez da je potreban potpis vlasnika te 1/6, tj. Pod pretpostavkom da trebam tražiti polusestru ili njene nasljednike, da li će biti problema s legalizacijom budući da mi se čini da je krajnji rok za legalizaciju 2012.godina, pa ukoliko dođe do sudskog spora, bojim se da legalizaciju neće biti moguće izvršiti na vrijeme što bi značilo rušenje kuće u kojoj ja živim cijeli život s obitelji i u kojoj bi i moja djeca jednog dana trebala osnuti obitelj.

 

6) Napominjem, polusestra nikad nije ništa uložila u ovu kuću pa čak mislim da bi u nekom slučaju mogao ja tražiti od nje nekakav novac za dogradnju, održavanje(komunalni i vodni doprinos), promjenu krovišta i njenog dijela kuće. – naravno nije mi cilj izvući nikakav novac, već samo rješiti vlasništvo na civiliziran i način, ovo bih koristio eventualno na sudu ako se pokaže da polusestra ili njeni nasljednici žele izvući novac od mene.

 

Ispričavam se radi dužine posta, ali slučaj je dosta specifičan, a i radi se o meni vrlo važnom problemu, trenutno najvažnijem. Ne bih htio da mi netko za 2 godine sruši kuću jer ju neću moći legalizirati.

 

Zahvaljujem se unaprijed na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

sisavac je napisao:

Prvo: nemožete ništa bez suvlasnika, tj. polusestre. Ako nije živa treba provesti ost. postupak i naći njene nasljednike.

 

Drugo: pišete da vam pripada 5/6 i polusestri 1/6.

Ali čega?

Zemljišta ( samo čestica bez kuće) ili zemljišta i kuće?

Polusestri pripada 1/6 zemljišta i kuće u trenutku smrti oca (valjda otprilike 1/12 današnje kvadrature u današnjoj vrijednosti).

Kuća je izgrađena prije 1968.godine. Nekoliko godina nakon smrti oca (umro je 1972 g.), kuća je obnovljena, te je dograđeno još 100 m2 stambenog prostora bez dozvole (navodno su tako svi radili prije). Napominjem da se kuća ne ističe ničim pred drugim objektima u okolici tako da ne bi trebalo biti problem legalizirati.

 

Da li to znači da neće biti moguće provest ni postupak legalizacije bez polusestre, odnosno suvlasnika? (u tom slučaju ne znam da li ću stići sve riješiti s obzirom na previše nepoznanica).

 

Hvala na odgovoru. Ako ima itko kakav savjet, kako krenuti, odokativno koliko bi me to koštalo, kako uopće naći nekoga kada toliko malo znam o njemu (opisao sam u prvom postu).

Da li postoji netko tko se bavi traženjem ili treba ići sudski. Da li je moguće otići u Njemačku policiju i jednostavno pitati da li ta osoba živi u Njemačkoj.

 

Može i na private .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija