Jump to content

Horvatinčić i nepružanje pomoći


xlns

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Iz čiste znatiželje, zanima me jedan aspekt kaznenog prava koji ima veze s notornim pomorskim sudarom i Horvatinčićem. Naime, pojavilo je se službeno izvješće autopsije koje kaže da su talijani umrli pri udaru. Nije mi jasno zbog čega je ova informacija relevantna za optužbu nepružanja pomoći - naime, koliko sam ja mogao ocjeniti Horvatinčić je jednostavno otišao od mjeste bez da je i provjerio stanje unesrećenih, odnosno on nije znao da su poginuli. Ukoliko je to točno, mislim da je kriv za nepružanje pomoći bez obzira na stanje unesrećenih. Nakon nesreće propustio je napraviti sve u svojoj mogućnosti da spasi živote unesrećenima (koji su isto tako mogli upasti u more bez svijesti), napor koji ne bi doveo u opasnost ni njega ni njegovu suputnicu. Zanima me kakva je kaznena praksa u RH po ovom pitanju ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Mrtvima nije moguće pružiti pomoć. Kako ćete okriviti nekoga za to što nije učinio nešto što nije mogao učiniti???

 

Činjenica da nije niti pokušao provjeriti da li su žrtve žive ili ne mu može biti otežavajuća okolnost pri odmjeravanju kazne za osnovno kazneno djelo.

 

Ok, mislim da je svima jasno da TH nije kriv jer nije oživio mrtve - hvala na informaciji, toliko biologije znam. Moja poanta je bila da nije niti znao da su mrtvi, nije im pokušao pomoći i to je moralno (nadao sam se, i pravno) neprihvatljivo. Međutim, pravna strana pitanja je sada bila raščišćena na Dnevniku: trenutno poginuli ne mogu biti temelj prijavi po ovom članku.

 

Još sam jednom pročitao THovo priopćenje mailom (ono koje sad negira) koji dokazuje da je poslijepodne, na dan nesreće, TH znao da su Talijani poginuli. Je li stao pa vidio (spominje se dekaputacija jedne od žrtvih) ili mu je netko rekao - mislim da se više ne može utvrditi.

 

Moralno, meni će biti zanimljivo hoće li sud utvrditi je li znao da su poginuli nakon nesreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija