Jump to content

Ugovor o radu


b0b0

Preporučene objave

Poštovanje, trebam što je ranije moguće odgovor na pitanje!

U 12.om mjesecu prošle godine potpisao sam ugovor na određeno na 3 mjeseca, da bi onda produžili taj ugovor još tri mjeseca (do lipnja). Nakon toga sam nastavio raditi u poduzeću, i kada sam šefa pitao hoćemo li sklopiti novi ugovor on je rekao da se ugovor automatski produžio. Koliko sam čitao zakon o radu to bi značilo da sam tada dobio ugovor na neodređeno? Je li moguće da je ugovor opet produžen samo na tri mjeseca bez potpisa jel to tvrdi moj poslodavac? Po njegovom moj ugovor ističe na kraju ovog mjeseca. Pošto je situacija u poduzeću loša očito je da dolazi do prekida suradnje. Da li imam pravo tražiti pismeno sporazum o prestanku ugovora o radu radi dobijanja prava na naknadu od Zavoda za zapošljavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u slučaju rada na određeno vrijeme, ukoliko se na radu pojavite i nakon isteka roka iz ugovora o radu na određeno vrijeme, pretpostavlja se da je ugovor zaključen na neodređeno. Tim više što Vi nakon proteka ugovora u lipnju niste dobili novi ugovor kojime bi se rok produžio na određeno. Dakle, zakonska je pretpostavka da ste od proteka roka u lipnju zaposleni na neodređeno vrijeme te Vam stoga pripadaju sva zakonska prava koja se odnose na ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Stoga biste, u slučaju raskida ugovora o radu (ne proteka jer nije riječ o ugovoru na određeno) trebali dobiti pisanu odluku/rješenje o raskidu - ipak, imajte na umu, ukoliko se suglasite s raskidom i on bude sporazuman - nemate pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje. Otkaz bi trebao biti poslovno uvjetovan da biste isto mogli ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema automatskog produženja ugovora. Vi morate dobiti list papira koji sadrži zakonom o radu propisane elemente ugovora o radu i morate ga potpisati. Vi ste nakon isteka ugovora koji ste potpisali kao muha na zidu, i trebali ste tražiti novi ugovor, pa na određeno ili kako. Tražite ga sad i to zato da ostvarite neka prava na zavodu za zapošljavanje nakon 9 mjeseci rada. Inače, ugovor o radu na određeno vrijeme se ne otkazuje, on jednostavno ističe i o tome ne treba ni nikakvog sporazuma, strane su se o tome sporazumjele već kod ugovaranja rada na određeno vrijeme. Vama za Zavod za zapošljavanje treba prosjek prihoda kod poslodavca i treba vam u radnoj knjižici upisana činjenica neprekidnog rada u trajanju od 9 mjeseci.

Nemojte više raditi bez ugovora o radu, što bi da vam se dogodila nezgoda na radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija