Jump to content

Upravni spor (Zakon o pravu na pristup informacijama)


ivrkljan

Preporučene objave

Na koji način se pokreće upravni spor temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama? Da li se to pokreće pred Upravnim sudom Republike Hrvtske? Koliko se to plaća i da li je moguće dobiti oslobođenje od plaćanja i kako?

 

Naime, situacija je slijedeća:

 

Županijski sud u Zagrebu je po zahtjevu za pristup dokumentima iz izvanparničnih postupaka u kojima sa ja bio stranka, i nisam imao pristup traženim dokumentima unutar 60 dana prethodno podnošenju zahtjeva u smislu članka 15., stavka 1., točke 2. ZPPI-a, u kojima sam bio zastupan po odvjetnicima po službenoj dužnosti protiv moje volje, bez moje punomoći, bez da su ikad samnom uopće razgovarali i bez da znaju išta o meni ili mojim saznanjima u spornim predmetima i to u jednom slučaju čak i na način da je Županijski sud u Zagrebu unatoč urudžbiranoj punomoći mog privatnog odvjetnika na raspravu pozvao odvjetnika po službenoj dužnosti koji me je zastupao protiv moje volje, bez moje punomoći, bez da je ikad samnom uopće razgovarao i bez da je znao išta o meni ili mojim saznanjima u spornom predmetu, odbio dostaviti traženie dokumente, uz obrazloženje da su traženi dokumenti već uručeni odvjetnicima – koji su me zastupali po službenoj dužnosti protiv moje volje, bez moje punomoći, bez da su ikad samnom uopće razgovarali i bez da znaju išta o meni ili mojim saznanjima u spornim predmetima – koje Županijski sud u Zagrebu naziva „punomoćnicima“, makar isti nemaju nikakva obilježja punomoćnika, jer nisu imali moju punomoć.

 

Na to sam podnio žalbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja ju nije uvažila kao žalbu s obzirom da smatra da nisam dobio rješenje o odbijanju pristupa nego obavijest da mi je pristup već omogućen pa je moju žalbu proslijedila Županijskom sudu u Zagrebu kao podnesak odnosno zahtjev za ispravak odnosno dopunu u smislu članka 16., stavka 1. ZPPI-a sukladno članku 18. Zakona o općem upravnom postupku.

 

Kao odgovor na to, Županijski sud u Zagrebu ponovo odbija dostaviti tražene dokumente s istim obrazloženjem i još dodatno navodi kako su mi odvjetnici po službenoj dužnosti imenovani protiv moje volje, bez moje punomoći, bez da su ikad samnom uopće razgovarali i bez da znaju išta o meni ili mojim saznanjima u spornim predmetima - u jednom slućaju čak kao zamjena mog privatnog odvjetnika koji je urudžbirao punomoć - u svrhu zaštite mojih prava i interesa.

 

Kako Agencija za zaštitu osobnih podataka nema namjeru postupati kao drugostupanjsko tijelo, očito je jedini mogući daljnji korak upravni spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o izvanparničnom postupku. Kaj da sad idem čitati Zakon o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934.? Da li se uopće moguće pozvati na taj zakon s obzirom na onaj zakon koji sve zakone prije 1945.-e ili koje već čini nevažećima? U jednom drugom zakonu piše i da je djelomično primjenjiv, ali to opet ne znači ništa konkretno. Koji je tu onda pravno obvezujući postupovni zakon?

 

Inače, Agencija za zaštitu osobnih podataka u dopisu upućenom Županijskom sudu u Zagrebu niš' ne veli da ZPPI nije odgovarajući zakon već samo moli dopunu temeljem moje žalbe koju ona smatra zahtjevom za ispravak odnosno dopunu u smislu članka 16., stavka 1. ZPPI-a.

 

Nemam odvjetnika iz razloga što nemam love za platiti istoga a takvog koji "bi trebao znati" pogotovo nemam i vjerojatno ne namjeravam imati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija