Jump to content

zadužnica poslodavca radniku


zezica

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Trebamo pomoć. Ovako stvari stoje...

 

Evo problema...

 

Dragi mi radi u firmi (d.O.o.). Velika, s velikim brojem zaposlenih. Naime, isti prodaje i razvozi određene proizvode raznim pravnim subjektima. Djelatnici su potpisali Ugovor o radu u kojem se (navodno, po njegovoj izjavi, ja ga nisam vidjela) obvezuju da će pokriti sve troškove nastale njihovim nepridržavanjem propisane procedure (propisane od starne poslodavca, npr. ako ih netko opljačka, ukrade robu iz kombija i sl.). Realno, držati se apsolutno svake stavke je nemoguće, jer bi im tada radni dan trajao od 6 ujutro pa valjda do ponoći... Ali to sad i nije bitno toliko.

 

Uglavnom, sada je poslodavac (privatna firma) došao na ideju da određenim djelatnicima (koji rade sa novcem i robom) dade na potpis zadužnice sa iznosom od 500.000,00 kuna (pola milijuna, a ako ne žele potpisati, da moraju potpisati sporazumni raskid ugovora o radu (sporazumni otkaz).

 

E sad, čini mi se da ih on zakonski ne može natjerati na potpisivanje zadužnice, kao i na sporazumni otkaz. Ako im da otkaz, jer nisu potpisali zadužnicu, taj otkaz nije pravovaljan. Samo što bi poslodavac isti mogao opravdavati sa kršenjem procedure.

 

Šta napraviti u tom slučaju?

 

Koliko ja znam, zadužnica je ista kao i pravomoćno rješenje o ovrsi i kad sjedne na naplatu, nema više prava žalbe. I zar se ona ne korisit kod postojećeg duga? Može li se uopće koristiti na ovaj način (ako jednog dana bude bilo duga, koji kod potpisivanja iste ne postoji). Na koji način se zaštiti i kakve su pravne mogućnosti djelatnika?

 

I ukoliko dobiju otkaz radi tzv. kršenja procedure, može li se tužiti poslodavca radi kršenja stavki ugovora, nepridržavanje broja radnih sati / neplačanje prekovremenih dana, godišnji odmori i sl? Da li se oni mogu pozivati na Zakon o radu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija