Jump to content

Nepoštivanje odaljenosti objekta od susjedne međe


go72

Preporučene objave

Poštovani!

U mojem susjedstvu se gradi i dograđuje stambeno poslovna građevina. Prilikom ishođenja projektne dokumentacije investitor je od mene zatražio suglasnost, koju mu ja nisam htio potpisati. Kad su me pozvali iz ureda za graditeljstvo onda sam zahtjevao da se spomenuta dogradnja (kuhinja i trpezarija) udalji od moje međe 3,5 metra. Investitor i projektant su na to pristali i potpisali smo takvu izjavu. No prije par dana sam slučajno provjerio da spomenuta udaljenost iznosi 3,2 metra. Što mi je sada činiti? Građevina još nije gotova i nema uporabnu dozvolu. Može li se poništiti građevinska dozvola zbog odstupanja od projekta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Sada pokušajte biti dobar i razuman susjed .

Vjerujem da je Vaš susjed poštivao međnu liniju.Sama međa ako nije sudskim putem utvrđena može se sada utvrditi Susjed kod sudskog utvrđivanja međe ne mora se suglasiti sa međnom linijom iz katastarskog plana .(čl. 103.ZOV-u).Kod nas nema novih katastarskih planova ,već postojeći datiraju još iz 1.800.g.,pa može biti i odstupanja

koja su dopustiva .Bez obzira tko traži sudsko utvrđivanje međe troškove snose oba susjeda radi kojih se i utvrđuje .

 

Ako je susjed vlasnik čestice 1/1 ne mora tražiti suglasnost vlasnika susjednog zemljišta ,ali upravni organ

poziva susjeda da se očituje o tome da li se tim zahvatom u prostoru vrijeđaju nečija prava konkretno osobe koja se protivi tom zahvatu .

 

Poznat mi je jedan slučaj osporavanja prava građenja uz obrazloženje da :

"u slučaju orkanske bure mogao bi crijep sa krova pasti u njegovo dvorište ".

 

Sami procijenite što Vam je korisnije .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ova tema i mene zanima, jer imam sličan problem. Naime, postoji li zakonom određena udaljenost od kuće do kuće (radi se o samostojećim objektima na selu)? Da malo elaboriram, kuću do moje vikendice je prije par godina kupio mladi par s tada jednim djetetom. Dotična kuća je bila sagrađena kao vikendica, mala pitoreskna planinska kućica s kosim krovom. Na šta je novi susjed počeo dodavati prostorije, šupe, nadograđivati bez ikakvog reda i pravila i zaista ne pretjerujem kad kažem da taj njegov objekt liči više na cigansku čergu nego na kuću koju je kupio, plus što on u toj kući i živi, a ne koristi je kao prijašnji vlasnici za vikendicu. Tim nadogradnjama se i sasvim približio svojoj međi (ogradi), te time i našoj vikendici, pa je sada njegov istočni zid manje od 2 metra udaljen od našeg zapadnog.

U međuvremenu je također nakotio četvero djece i 3 psa, doveo i svojeg oca i sve to nagurao na površinu okućnice od kojih 400-tinjak m2.

U praksi to izgleda tako da, ako želimo jesti na terasi, dotična obitelj nam gleda ravno u tanjur i broji što smo pojeli. Djeca se deru, psi laju, tako da umjesto užitka boravka u prirodi svaki put kad dođemo tamo doživljavamo stresove.

Da ne spominjem to što je njihovim useljenjem i naša kuća izgubila na vrijednosti, pa ju ne možemo niti prodat za neku pristojnu cijenu, potencijalni kupci se okrenu na peti kada vide susjedstvo.

Svaki razgovor sa dotičnim susjedom, pokušaj dogovora je propao, on i dalje radi po svom.

Došlo je čak i do toga da smo morali zvati policiju jer su posjekli stablo na našem zemljištu, pa su lagali da je to Elektra posjekla (naravno da nije), i na kraju od svega nije bilo ništa, policiji se fućka za drvo! (usput, zadržali su si i to posječeno drvo, jer im je trebalo za ogrjev).

I što je najgore, još moramo strepiti da nam ne sruše kuću dok nas nema.

Dakle, postoji li ikakav zakonski put da se ta situacija razriješi? Što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija