Jump to content

Kupoprodajni ugovor stana


Strunf

Preporučene objave

Postovanje

Javljam vam se iz Australije preko Legalis portala te bih vas zamolio ako mi mozete pomoci i dati pravni savjet.Radi se o sljedecem:

Rodjen sam un Sarajevu i sada sa porodicom zivim u Australiji. Godine 2008 mi je umro otac u Sarajevu ( 91 godina ) i tek tada sam saznao da je

stan kupio jedan advokat, koji mi se javio i obecao da ce mi poslati taj kupoprodajni ugovor koji je sklopio sa mojim ocem u njegovoj 87 godini zivota.Poslije toga nisam dobio nista od njega te sam nakon cekanja od 9 mjeseci provjerio u katastru te stan nije imao nikakvih tereta i jos je bio na ime moga oca. Pokrenuo sam proceduru prenosa vlasnistva koja je zavrsena 2010 i stan je na moje ime.U medjuvremenu taj advokat koji je imao kljuc od stana je stvari rasprodao i poceo renovirati stan te mi nije dao kljuc uz obrazlozenje da ga je kupio od moga oca 2004 godine. Tuzio sam ga te na pripremnoj raspravi na sudu je pokazao ugovor koji je potpisao sa mojim ocem i ovjerio na sudu. U tom ugovoru je naznaceno da ga je kupio za 27000 maraka . Kazao je da je pare dao u kesu mom ocu u sto nevjerujem bez ikakve potvrde o preuzimanju novca. Takodje nevjerujem u taj iznos jer sam ja ocu slao tokom vremena njegovog zivota pare preko western uniona te ga pomagao.Da je imao te pare nebi trazio od mene.Drugo kada se potpisuje ugovor sa osobom koja je u poodmakloj zivotnoj dobi (87 god) da li kao svjedok tog potpisa treba da bude neki lijecnik ili psiholog koji bi trebao da potvrdi da osoba je svjesna sta potpisuje. Moj otac u to vrijeme je imao velike probleme sa katarktom ociju koju je 2006 operisao, a takodje nije podnosio alkohol i kada bi mu neko dao da popije casicu moga je potpisati sta god je ta osoba zeljela.Ovo je ukratko sto sam vam prepricao te sam u nedoumici da li da idem na tu glavnu raspravu jer me sudija zove kao svjedoka parnice ( maj sljedece godine u Sarajevu). Ne bih zelio ici ako nemam nikakvih izgleda da oborim ovaj ugovor. Interesujeme sljedece:

Da li ovakve ugovore mora da prati i nacin financiske regulacije ugovora ( potvrda od banke ili potvrda o prijemu kesa) koja je zakonski regulisana? i drugo. Da li u ugovoru treba da se potpisu i svjedoci koji su bili prisutni i da li je zakonom regulisano da ti svjedoci moraju biti zdravstveni radnici zbog ocjene sposobnosti .

Posto je sve ovo regulisano zakonima u BiH nadam se da su ti zakoni isti ili vrlo slicni sa Hrvatskim.

Jos jednom bih vas zamolio ako mozete da mi date savjet kako da se postavim u ovom slucaju.

Ocekujuci povratne informacije srdacno vas pozdravljam.

 

Zarko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

Mislim da bi za Vas bilo najbolje pitanje postaviti na nekom BiH pravnom portalu.

Zakoni u Hrvatskoj su nakon raspada Jugoslavije, toliko puta promijenjeni i nekako mislim da je situacija u BiH po tom pitanju ista.

Na Legalisu možete saznati mišljenja, stavove, iskustva i tumačenja ljudi ali zakona i pravne prakse koji su na snazi u Hrvatskoj.

Tako da bi Vas, ma koliko dobronamjeran savjet, mogao odvesti na krivi put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija