Jump to content

Izbjeglica / status "povratnik" (molim pomoć!!!)


zvizdac

Preporučene objave

Dakle ovako ljudi:

 

 

Jednu pomoć bih molio.

Moja supruga je rođena u RH, otac srbin, majka hrvatska drzavljanka, zivjela je ti do 1993, odselila u Novi Sad kad joj e bilo 15g, vratila se u Zgb prije 4g i sada je na privremenom boravku...

 

Obzirom da se zakon mijenja kako onaj o strancima tako i o HR državljanstvu jedan pravnik spomenuo mi je usput članak iz oba zakona koji bi se mogao primjeniti na ovaj slučaj:

 

Zak.o Strancima kaze: ČL.94/Toč.2

 

...Stalni boravak može se odobriti i:

"Strancu koji je imao prebivalište u Republici Hrvatskoj na dan 8.listopada 1991.godine, a koji je korisnik programa povratka ili obnove ili stambenog zbrinjavanja, što se dokazuje potvrdom nadležnog državnog tijela za izbjeglice i za kojeg je utvrđeno da se vratio s namjerom da trajno živi u Republici Hrvatskoj.".

 

Zak. o HR drzavljanstvu kaže: ČL.19

 

"Smatra se da osobe koje su na dan 8.listopada 1991.godine imale prebivalište u Republici Hrvatskoj i kojima je odobren stalni boravak, ispunjavaju pretpostavke potrebnog boravka u postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva.".

 

Kombinacijom prvog pa drugog članka moja bi supruga stekla uvjete najprije stalnog boravka a nakon tog državljanstva.

 

Ono što mene zanima je sljedeće i molim savjet:

 

Ako ima dokaze da je zivjela u HR, da se rodila u HR da je iz HR otišla tada i tada, da je u Srbiji imala status izbjeglice do prije desetak godina kad je dobila drzavljanstvo Srbije i kad su njezini uselili u svoj stan itd.; može li zatražiti prema nekim zakonima danas taj status da se tretira kao povratnik?

U tom slučaju ona bi ostvarila ova dva prava vec sa stupanjem na snagu ovih dvaju zakona (01/01/2012) ali me zanima budući da nigdje ne pronalazim pravnu podlogu - dali je moguce iako je u RH ona po svrsi spajanja obitelji sa HR drzavljaninom koji ima već 4g, paralelno uz to traziti i status povratnika čime bi se automatizmom vratio i regulirao njezin stalni boravak i ne bi bilo potrebe za daljnjim godisnjim produzenjima ove vize o boravku u RH.

 

Može li ona to naknadno zatraziti u nadleznim ministarstvu iako je u RH odobren njezin legalni privremeni boravak po drugoj osnovi?

Jer UNHCR i neki pravnici tvrde da može i da jednom biti izbjeglica u bilo kojem trenutku znači mogućnost postati povratnik i za to nema rokova i unificiranih pravila...

 

 

MOLIM POMOĆ !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija