Jump to content

Zapljena računa temeljem Izjave


Desirebloom

Preporučene objave

Molim pomoć i savjet vezano uz sljedeće.

 

Dana 05. prosinca 2011. godine (danas) banka koja isplaćuje mirovinu (temeljem ugovora s korisnikom o ranijem isplaćivanju mirovine) zaprimila je predmet o zapljeni plaće temeljem Izjave o suglasnosti zapljene primanja od FINA-e, uz dopis Splitske banke o visini duga koji je potrebno namiriti.

 

Izjava o suglasnosti potpisana je 23. travnja 1998. godine. Dio duga plaćen je od tog datuma nadalje od strane korisnika (ovršenika), a dio od strane jamca kojem je ovršenik podmirio sve troškove.

 

Do današnjeg dana nije bilo zahtjeva od banke za namiru ovog duga niti je ovršenik bio svjestan da dug nije u potpunosti namiren.

 

Dopis Splitske banke prema FINA-i datiran je 19. listopada 2011. godine i u njemu se navodi kako je tražbina banke dospjela i na dan 30. rujna 2011. iznosi:

- 9.823,87 kn glavnice

- 11.642,78 kn redovnih kamata

- 25.573,74 kn zateznih kamata

te da je Izjava o suglasnosti pravomoćna u ovršnom postupku.

 

Sudeći po visini zateznih kamata, ovo se potraživanje banke vuče već duže vrijeme, međutim banka do listopada ove godine nije poduzela ništa kako bi predmetno dugovanje naplatila.

 

Kako ovršenik ne posjeduje nikakvu dokumentaciju vezanu uz gore navedeno, nije poznato kada je izvršena zadnja uplata niti da li je nastupila mogućnost zastare.

 

Važno je napomenuti da je ovršenik bio voljan podmiriti sve dugove prema banci da je znao da isti još uvijek nije bio podmiren, međutim trenutna primanja ne bi bila dovoljna za podmiriti dug uvećan tako velikim kamatama - godinama.

 

 

Moja su pitanja sljedeća:

1. Otvoren je zaštićeni račun kod FINA-e radi uplate 2/3 mirovine na taj račun, tako da je danas prilikom uplate mirovine 1/3 uplaćena na konto zatvaranja predmetnog duga. Da li je time prekinut tijek zastare - uplata je izvršena prisilno i ovršenik time ne priznaje dug?

 

2. Da li potraživanjem dodatne dokumentacije od banke na bilo koji način prekidamo tijek zastare ukoliko je ista u međuvremenu nastupila?

 

3. Kome uputiti prigovor o zastari - FINA-i ili Splitskoj banci? Prema dokumentaciji kojom raspolažemo (dopis Splitske banke, kopija Izjave o zapljeni), niti jedna druga strana, ovrhovoditelj, nije uključena u predmet.

 

Zahvaljujem na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija