Jump to content

Jamac za kredit i ovrha


krwoloq

Preporučene objave

Stariji gospodin je HRVI i prima mirovinu u iznosu od kojih 5.000kn (nešto malo preko). Prije nekog vremena (nekoliko godina) digao je kredit kako bi platio liječenje bolesnoj ženi te istovremeno bio i jamac za neki drugi kredit. Nažalost to "jamčevanje" mu se obilo o glavu i danas mu od cijele mirovine ostaje 420kn. Da li i on može prema novom ovršnom zakonu zatražiti u FINA-i otvaranje posebnog računa na kojem bi mu bilo zaštićeno 2/3 mirovine (s obzirom da su obveze nastale prije novog ovršnog zakona)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Važan je datum davanja suglasnosti, da li je to bilo prije 17.06.2008. ili nakon toga datuma. Ukoliko je bilo prije, da li je suglasnost dana na ovrhu cijelog primanja ili samo dijela (ako je navedeno da se suglasnost daje na samo dio primanja, može se otvoriti zaštićeni račun).

 

Ukoliko se sve događalo nakon toga datuma, ako je i dana suglasnost na ovrhu cijelog primanja, ona je ništava.

 

(Ovaj datum vezan je uz ranije izmjene Ovršnog zakona, ne uz donošenje novog, jer se isti ne može retrogradno primjenjivati, dakle nije važno da li su obveze nastale prije primjene novog Ovršnog zakona (NN 139/10) već da li su nastale prije ili poslije 17.06.2008. kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 67/08).)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija