Jump to content

Ugovor o djelu za vrijeme nezaposlenosti.


Indiana9a

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Može li mi netko odgovoriti na slijedeće pitanje. Naime, odnedavno sam nezaposlen i primam naknadu sa biroa još do kraja 08. mjeseca 2012. Moj bivši poslodavac sada ima potrebu za mojim uslugama sa područja računalnog programiranja i stolnog izdavaštva. Izvedba narudžbe nije problem ali me brine način na koji on to meni može platiti. Razmišljao sam o ugovoru o djelu, kao, nekako, jedinom opcijom da kao fizička osoba budem plaćen za taj svoj posao. Međutim, postoji li mogućnost da uslijed takvog prihoda ostanem bez naknade od biroa rada? U pitanju su mizerni iznosi od 1.000 do 2.000 kn. nekoliko puta godišnje. Poslodavac pristaje na takav vid suradnje, no, što bi to u praksi značilo za mene i moje godišnje prihode u kućanstvu? Što je s porezima i doprinosima? Ako naručitelj plaća sve te dadžbine i meni ostaje "goli" iznos, znači li to da ja više nisam obavezan platiti porez na taj prihod, odnosno, da li bi mi mogla porezna sjesti za vrat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog dijela o Ugovoru o djelu, to za Vas ne povlači nikakvu obvezu. Od iznosa koji dogovorite, ako dogovorite bruto iznos, dio će biti Vama plaćen u neto iznosu, znači ono što dobijate kao plaću, a dio na porez i doprinose koji Vam se vraćaju putem povrata poreza u iznosu od nekih 35 posto od neto iznosa.

O gubitku naknade se raspitajte na HZZ-u. Moguće je da budete mogli dobijati naknadu ako Vam prihodi ne budu prelazili određenei propisani iznos. U slučaju da ne budete bili u mogućnosti dobijati i tu plaću preko Ugovora o djelu i naknadu za nezaposlene, jednostavno pričekajte da istekne naknada pa neka onda bude izvršena uplata ili pronađite nekoga tko bi novac dobijao na svoj račun. Samo tada nećete imati pravo na povrat poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, ponešto mi je sada jasnije. Danas sam proučavao Zakon o obveznim odnosima i tamo u dijelu koji govori o Ugovoru o djelu, odmah na početku kaže da se ugovor o djelu smatra ugovorom o kupoprodaji ako izvršitelj usluge sve radi od vlastitog materijala. To bi onda po tome moglo biti da mi sklopimo ugovor o kupoprodaji, a onda su porezne i ostala davanja bitno drugačija! Što mislite o tome?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo primjera za ovo što ste naveli, znači razlika Ugovora o djelu i Ugovora o kupoprodaji:

 

Ako bi od Vas naručitelj zatražio da mu npr. napravite zlatni kip i donese Vam svoje zlato, i onda Vi u taj kip uložite svoj rad, a materijal je u cijelosti ili u većem djelu od naručitelja, tu govorimo o Ugovoru o djelu.

 

 

Ako bi od Vas naručitelj zatražio da mu npr. napravite zlatni kip od Vašeg zlata, i onda Vi u taj kip uložite svoj rad i svpj materijal u cijelosti ili u većem djelu, tu govorimo o Ugovoru o kupoprodaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

balerina je napisao:

Moze li mi netko objasniti ako se trazi pravnik na 10h rada tjedno na temelju ugovora o djelu , moze li on izgubiti pravo na poticaj od hzz-a?

Kako funkcionira taj rad, zanima me da li pravnik mora poslodavcu dati radnu knjizicu?

Moze li se doticna osoba,pravnik, također zaposliti negdje dalje na ugovor o radu?

 

Ostaješ normalno prijavljena na zavodu ako ti primanje od tog ugovora o djelu ne premašuju iznos od 2.300,00 (nisam sigurna jel točno taj iznos,ugl.negdje oko te cifre je). Ako ti primanja premašuju taj iznos brišu te sa zavoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ostvarujete mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili mjesečni primitak, odnosno dohodak od druge samostalne djelatnosti prema propisima o porezu na dohodak, a koji je veći od najniže mjesečne osnovice na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima ne možete se voditi u evidenciji nezaposlenih osoba.

Najniža mjesečna osnovica na koju se uplaćuju doprinosi za obvezna osiguranja iznosi 2.679,95 kuna ( Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2011. godinu, „Narodne novine“ br. 133/10).

Sukladno navedenom, ukoliko ostvarujete mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili mjesečni primitak, odnosno dohodak od druge samostalne djelatnosti prema propisima o porezu na dohodak (što uključuje obavljanje poslova temeljem ugovora o djelu), a koji je veći od najniže mjesečne osnovice na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima, Zavod prestaje voditi kao nezaposlenu u osnovnoj evidenciji onoliko mjeseci koliko iznosi kvocijent koji se dobije dijeljenjem ukupno ostvarenog primitka, odnosno dohotka s najnižom mjesečnom osnovicom na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja.

na stranicama hzz-a nasao sam ovo vezano za temu :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija