Jump to content

Zastara izvršenja prekršajnih sankcija


anonimno

Preporučene objave

Prema Zakonu o prekršajima čl. 77. (citiram) :Izrečene prekršajne sankcije ne mogu biti izvršene ako od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju protekne jedna godina, a zastara počinje teći kada je počinitelj prekršaja primio pravomoćnu odluku urednom dostavom, odnosno od dana kada je prvostupanjska odluka postala pravomoćna. Dakle, molim odgovor- ako je prekršajni nalog izdan na licu mjesta, na njega nije napisan prigovor te je on postao pravomoćan 26.01.2005. da li policija ima pravo prisilno naplaćivati kaznu i oduzeti mi vozačku dozvolu kao zaštitnu mjeru sada, nakon godinu i 4 mjeseca? Nije li nastupila zastara? E, i još jedno pitanje, vezano za jedan manji prekršaj- da li je itko ikad zaista pozvan na rad za opće dobro kad se izjasnio da oće to umjesto platit kaznu? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postao pravomoćan 26.01.2005. da li policija ima pravo prisilno naplaćivati kaznu i oduzeti mi vozačku dozvolu kao zaštitnu mjeru sada, nakon godinu i 4 mjeseca? Nije li nastupila zastara?

 

dvije su zastare, relativna i apsolutna. ova druga je 2 god, a ova prva se u praksi ne dogadja.

 

u teoriji, kada policija ne bi poduzela nista do sada, vise ne bi ni mogla.

 

u praksi, tesko da nije poduzela, a svakim poduzimanjem se zastara (ova relativna koju si opisao gore) prekida i pocinje teci iznova. pod ovim "poduzela" ne podrazumijevam samo nesto o cemu bi ti morao biti obavijesten ili nesto sto bi ti morao primiti. npr. ako ti netko pokusava prisilno naplatiti kaznu, to znaci da je policija vec podnjela zahtjev sudu za takvo nesto, a sud to odobrio jer policija ne moze prisilno naplacivati nista. svaka od tih radnji je prekinula zastaru.

 

ponovo govorim o praksi: tek ako dvije god od pravomocnosti (u tvom slucaju, u slucaju vps-a od primitka rjesenja) ne izvrse sankciju/zastitnu mjeru, vise niti ne mogu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija