Jump to content

Što sa robom nakon zatvorenog OBRTA?


justice4allofus

Preporučene objave

Poštovanje,

PRVO PITANJE:

Na temelju ovih informacija http://www.forum.hr/archive/index.php/t-377691.html došao sam do zaključka

da po našim propisima firma može poslovati bez zaposlenog .

 

Ako je to istina, a po napisanom je tako, onda u tom slučaju ako nemaš zaposlenog ne moraš plaćati doprinose za njih ? Da li direktor mora sebi isplaćivati doprinose ako nije u radnom odnosu?

 

Također , da li je moguće po tome biti npr. na burzi a biti direktor firme? Konkretno da li firma može izdavati fakture za usluge izrade i održavanja web stranica, marketinške usluge i sl, a da pri tome nema zaposlenih?

 

DRUGO PITANJE:

 

Nakon što sam zatvori obrt ostalo mi je puno robe koja nije prodana. Roba je u dobrom stanju. Radi se o igračkama i sličnim artiklima koja nisu lako kvarljiva. Pokušao sam je vratiti dobavljaču ali on ne prihvaća povrat.

Možete li mi reći da li postoje neki propisi u trgovačkom pravu, uzance ili neka druga poslovna praksa na temelju kojeg bi se mogao pozvati dobavljaču tako da robu mora primit nazad?

 

Unaprijed puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, zalihe: prilikom zatvaranja obrta sve zalihe postaju osobno vlasništvo obrtnika. Ulaze u primitke i plaća se pdv. Ukoliko obrt još nije zatvoren, predlažem prodati zalihe i fakturirati postignutu cijenu.

 

Drugo, ne može direktor biti na burzi, jer se tamo potpisuje izjava pod krivičom i materijalnom odgovornošću da nisi vlasnik tvrtke.

Dalje, direktor - ako nije na drugi način zaposlen - treba plaćati doprinose na prosječnu plaću u RH. Budući da je to jako veliki novac, bolje je sklopiti ugovor o radu sa svojom firmom i plaćati doprinose na ugovorenu plaću.

 

Sretno! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija