Jump to content

Automobil sa zabranom otudjenja


DenisB

Preporučene objave

Dakle, odlucio sam prodati auto koji je bio pod kreditom, dogovorio prodaju i otisao zatvoriti kredit u banku.

 

Kupac je sacekao da mi banka posalje knjizicu vozila i nakon toga smo napraviti kupoprodaju (prepustio sam tablice), on platio, ja njemu predao auto i dokumente i svako svojim putem...

 

Slijedeci dan kupac je otisao i platio porez, otisao u MUP prepisati auto na sebe i tu se pojavio problem: jos nije bila skinuta zabrana otudjenja u nekom centralnom registru koji administrira Fina i -> auto se ne moze prepisati.

 

Kad smo rasvjetlili situaciju - shvatili smo da treba cca. mjesec do mjesec i po da se to makne: banka salje zahtjev nekoj svojoj internoj sluzbi pa oni Fini, pa Fina vrati pa prodje rok za zalbu pa Fina to skine i posalje dopis MUP-u...

 

Uglavnom, autu istjece registacija za koji dan, skidanje zabrane otudjenja ce se cekati sigurno jos 2 tjedna - sto sada?

 

Da li se auto moze voziti i dalje? Kako da kupac postupi da ne krsi zakon, a dok ne dodje skidanje zabrane otudjenja u MUP?

 

Zahvaljujem na savjetu!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upis brisanja tereta može se obaviti u kratkom vremenu.

Banka treba izdati očitovanje o brisanju prava upisanog u njenu korist, takvo očitovanje uz prijedlog za brisanje, donijeti u FINA-u (najbolje u jedinicu u kojoj se nalazi Upisnik) i obje strane odreći se prava na prigovor na odluku o upisu brisanja tereta.

Isti dan se takva, sada pravomoćna odluka šalje u MUP radi njihovog upisa.

Ovisno od stranka i opterećenosti jedinice FINA-e, postupak može završiti isti dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upis brisanja se mozda moze obaviti u kratkom vremenu (teoretski), ali ne funkcionira tako u praksi (vjeruj mi, upravo smo u procesu).

 

U praksi, koliko god isao okolo i gnjavio ljude da se to pozuri (a jesam), traje oko mjesec do mjesec i po. Fina je jos najbrza u cijeloj prici, oni (kada dodje do njih) rijese svoj dio u dan-dva, banka je uvjerljivo najtromija.

 

Dodatni je problem sto su sluzbe banke koje se bave ovim centralizirane u ZG-u (ja nisam :)). I nemas se kome u banci obratiti. U Fini i MUP-u imas, u banci ne. To nije posao osobnih bankara, a jedino do njih mozes doci. Oni (nevoljko) mogu provjeriti u kojem se stanju proces kod njih, ali i ta provjera im traje i nisu bas susretljivi.

 

Trebalo je 2 tjedna samo da Fini dodje zahtjev o brisanju (ili je to očitovanje o brisanju prava upisanog u njenu korist, nisam siguran, a nemam sad papir uz sebe). Isti je proslijedjen (od strane Fine) meni i banci u roku 1 dana, ali sad treba proci period za prigovor(banka nije poslala odricanje prava na prigovor)...

 

Uglavnom, ne znam ni da li postoji zakonska osnova po kojoj oni smiju toliko razvlaciti taj postupak. Ja sam svoj dio napravio (zatvorio kredit), odakle im pravo drzati zabranu otudjenja na (sada) mom vozilu toliko dugo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija