Jump to content

Parametri koje sud uzima


IreneAdler

Preporučene objave

Danas u Hrvatskoj u brakorazvodnim postupcima koji su okarakterizirani kao konfliktni, a pod tim mislim na sve one u kojima se roditelji ne mogu dogovoriti oko skrbi za dijete, u 90 % slučajeva djeca se povjeravaju na zajednički život majkama, gotovo automatizmom, bez jasnih kriterija, osim rodnog.

 

U postupku vještačenja trebala bi sudjelovati oba roditelja i dijete. Vještak će obaviti razgovor sa svakim od roditelja nasamo, ispunjavat će se neki testovi, također vještak će pozvati svakog od roditelja nasamo zajedno sa djetetom.

Postoje neki tzv. vještaci koji će napisati vještačenje bez prisustva jednog roditelja, uglavnom oca, ali takva vještačenja nisu relevantna (Miroslav Goreta) i može im se prigovarati.

Neki od vještaka, a prema njihovim tvrdnjama, rade prema Philipu Wendlu, priznatom njemačkom stručnjaku.

 

Ovako to izgleda u zemljama koje daleko više posvećuju pozornosti zaštiti "najboljeg interesa djeteta", odnosno neki od čimbenika koji utječu na to koji je roditelj podobniji da mu se dijete povjeri na zajednički život:

- povijest odnosa svakog od roditelja s djetetom

- razvojne potrebe djeteta

- sposobnost roditelja za poticanje pozitivnog odnosa djeteta sa drugim roditeljem

- djetetova prilagodba domu, školi, zajednici

- udio skrbi svakog od roditelja prije donošenja odluke

- stabilnost djetetova života

- mentalno i fizičko zdravlje svih uključenih

- sposobnost svakog roditelja na suradnju i informiranje drugog roditelja itd itd

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Gringo na ažurnom odgovoru!

Ako tko zna, zanima me, budući da u našem sustavu vlada slobodno sudačko uvjerenje, tj., slobodna ocjena dokaza, na koji način sudac ili sutkinja ocjenjuju dokaze, odnosno nalaz i išljenje vještaka i da li uopće priča sa strankama (otac, majka)?

Naime, moguće je da netko na testovima ispadne ružičast (jer mu je to možda i struka), a s druge strane da ne zna pelenu promijeniti.

Isto tako, čula sam iz nekoliko izvora, da naši centri ispadnu jedna velika kuhinja, po sistemu, tko ima jaču vezu do referenta ili ravnatelja ili donese više "Franck kave" da taj tlači ? znamo naravno, da tako ne bi trebalo biti jer radi se na koncu o odluci koja će odrediti cijeli daljni životni put djeteta, ili djece, ali eto....

Da li prilikom postupka, centar ili tko već dolazi u kućne izvide obaju roditelja i što se gleda? Da li je bitno tko je u povijesti bio angažiran više oko djeteta, u smislu tehničke brige, zdravlje, odgoj, odjeća, škola, aktivnosti itd...i na koji način se to ispituje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stabilni roditelji, prije svega, pokušat će se dogovoriti oko skrbi za dijete, a sve u najboljem interesu djeteta.

I onda taj dogovor mogu staviti na papir i zatražiti od suda da u tom smislu napiše rješenje.

 

Sud i centri štite interes majke, očeve šikaniraju, a za djecu ih nije briga. Što ne znači da ako roditelj (otac) ima dobra poznanstva, neće štititi njegov interes.

 

"Ako tko zna, zanima me, budući da u našem sustavu vlada slobodno sudačko uvjerenje, tj., slobodna ocjena dokaza, na koji način sudac ili sutkinja ocjenjuju dokaze, odnosno nalaz i išljenje vještaka i da li uopće priča sa strankama (otac, majka)?"

Sud mišljenje centra, nalaz vještaka, uopće ne mora uzeti u obzir. Sud bi svakako trebao saslušati i oca i majku, a zavisno od dobi djeteta, zrelosti trebalo bi se uzeti u obzir i djetetovo mišljenje.

Zvuči kao nevjerojatna činjenica u našim okolnostima, ali mislim da će to uskoro doći i kod nas, sud za ljudska prava u Strasbourg-u kao loše odrađen posao, zamjerio je matičnom sudu u predmetu Sahin protiv Njemačke, što sud nije zatražio mišljenje djeteta koje je na početku postupka imalo 2 godine, a na završetku postupka 5 godina.(iako je ta odluka podijelila stručnjake za mentalno zdravlje djece).

 

"Da li prilikom postupka, centar ili tko već dolazi u kućne izvide obaju roditelja i što se gleda? Da li je bitno tko je u povijesti bio angažiran više oko djeteta, u smislu tehničke brige, zdravlje, odgoj, odjeća, škola, aktivnosti itd...i na koji način se to ispituje?"

 

To bi svakako nadležni centar trebao učiniti.

Mogu vam napisati kako bi to trebalo izgledati, što ne znači da će zaista tako biti i napravljeno jer jedinstveni kriteriji kod nas ne postoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Potpisujem stanje koje je opisao Gringo

 

 

Uzrok: laž koju u javnosti šire feministkinje o poremećenom ponašanju. Dakle nije uzrok socijalno medicinskih problema tzv. "Želja muškarca da kontrolira ženu# , nego 3 puta veča spolna prevalencija BPD-a u žena

( Emocionalno nestabilnog, Borderline , Graničnog poremećaja osobnosti F &0.2 po MKB 10, po DSM-IV ..axis II, cluster c- Borderline personality disorder....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija