Jump to content

porez kod dvostruke zamjene


anika12345

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Imamo jedno pitanje koje nas muči. Jedan nam čovjek nudi u zamjenu svoj stan u ZG - pristao je 1 na 1 i sve to kao štima - da bi danas došao sa, kako on to zove, 'malom promjenom plana'. On bi ovako: ne bi zadržao naš stan za sebe, kako je to prije mislio, nego bi ga gledao što prije prodati, ili zamijeniti za mali stančić od 40tak m2, i ostatak u gotovini. E sad - on od nas traži - kako bi izbjegao dvostruko plaćanje poreza (prvo za naš stan, a potom i za taj koji će dobiti u zamjenu za naš) - da vlasništvo ovog našeg stana ostane na nama dok ga on ne uspije prodati/zamijeniti - a onda bi platio porez za taj mali stančić koji će uzeti.

Sad, nama to nije jasno. Veli on da bismo mi uredno zamijenili stan, kao, s njim, platili svoj porez - no da bismo mu trebali napisati kod advokata nekakvu punomoć (tako je on nazvao), ili potvrdu da će on stan uskoro zamijeniti, a do tad da ga neće stavljati na sebe, nego da će - kako rekoh - vlasništvo ostati na nama - te da bi se formalno mi zamijenili direktno s tim trećim kupcem...

 

Je li moguće da postoji takav zakon koji će te čekati da nađeš kupca? Postoje li takve mućke? On je to izložio maltene tako da će sutra odmah svi poletjeti kupiti ovaj stan. Koliko to može trajati, koliko će država čekati, što ako recimo umre ( :)) ), i najvažnije od svega, hoće li nas lijepo kačiti porez (jer bismo imali na papiru 2 stana u vlasništvu?) - a s druge strane, pa s kim smo onda zamijenili stan, ako je još na nama?

 

Postoji li za nas opasnost od zakonskog 'gonjenja' ?

LJubazno zahvaljujemo na odgovoru i šaljemo lijep pozdrav,

 

R. i J.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije pravnički odgovor, ali je dobronamjeran.

 

Što će taj čovjek učiniti sa stanom nakon zamjene, uključujući i to hoće li ga prepisati na sebe ili neće, i kada će to učiniti, uopće nije na vama. Vi ste svoje učinili dokumentom o zamjeni stana. Pazite tko će vam taj ugovor sastaviti. I dapače, pazite da se u ugovor uvrste klauzule koje vas štite od toga da ste vi na bilo koji način na zamijenjeni stan vezani.

 

Mislim da se pitanje plaćanja poreza ne vezuje na prijepis u ZK, nego na pravni posao - koji je učinjen. Provjerite s nekim tko to zna, možda upitom u dijelu Poreznog prava.

 

Ne ulazite u njegove muljaže s porezom. Osobito ne napismeno, ukoliko bi bilo kakav sporazum te vrste uopće i bio relevantan.

 

Pozzz

 

P.S. Ne boijte li se toga da ćete u konačnici VI ispasti muljatori jer ste svoj stan DVA PUTA mijenjali: jednom sa dotičnim, a drugi put s njegovim kupcem???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na brzom odgovoru!

Da, toga se i bojimo - nije nam jasno kako se tako nešto uopće može :( ... i malo nas je strah uopće ulazit u 'posao' s nekim tko ima takve čudne ideje

Hvala još jednom - a molim ako ima neki pravnik, da nam kaže nešto detaljnije (iako, dovoljno ste nam i sami rekli) - ipak nam se radi o jednom jedinom domu - jedva smo se (i iz nužde, zbog potrage za poslom) uopće i odlučili na zamjenu, a sad odjednom ovo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija