Jump to content

Problem u svezi teretovnice


anonimno

Preporučene objave

Posjedujem stan u Zagrebu u kući koja nije etažirana. Jednom od suvlasnika stavljena je hipoteka na njegov dio nekretnine 1931 godine.1946 dug je preuzela FNRJ. Nakon toga kuća je nacionalizirana. 1960 pojedini posebni djelovi zgrade izuzeti su od nacionalizacije i vračeni vlasnicima među kojima i moj...... Tijekom niza godina vlasnički list pod teret C uvjek je stajalo «nema tereta» .Nedavno sam zatražio novi vlasnički list gdje je je pod C upisan teret iz 1931 god od ondašnjeg suvlasnika zgrade pod obrazloženjem da nakon denacionalizacije 1960god. zgrada nije etažirana ( etažno vlasništvo s neodređenim omjerima.)

Želio bih očistiti vlasnički list od tog tereta.

U zemljišno knjižnom odjelu jedni su me savjetovali da tražim brisovno očitovanje

a drugi da se to ne može s obzirom da je poznat slijedbenik - FNRJ

Pitanje je; kako se riješiti tereta i tko je za to nadležan?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Koliko mi je poznato, dosta dugo vremena je bila praksa (barem u gruntovnici u Zagrebu) da se ti stari tereti (a "Vaš" je upisan prije 75 g.) nisu pisali kod izdavanja zk izvadaka. Mislim da je, ponešto laički rečeno, obrazloženje takvog postupanja bilo da su ta (pra)stara potraživanja ionako (ako i nisu plaćena) već davno zastarjela (tj. nenaplativa).

Ako se ne varam, u zadnje vrijeme se ponovno u zk izvacima ispisuju sve hipoteke, bez obzira na starost.

Brisanje starih hipoteka je moguće ipak provesti po, recimo, skraćenom postupku - radi se o tzv. amortizaciji starih tereta pod određenim uvjetima (nisam sada siguran - trebao bih pogledati točno) ... uglavnom na oglasnoj ploči suda se izvjesi rješenje u smislu brisanja hipoteke koje se onda i provede u zemlj. knjizi, pod uvjetom da se nitko od sljednika vjerovnika nije očitovao suprotno (odnosno oglasio se da ostaje pri svom potraživanju, osiguranom hipotekom). Nemojte me držati za svaku riječ, ali proceduralno to u osnovi ide na taj način.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija