Jump to content

Nedozvoljena upotreba autorskog djela


fotografios

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Imam jedan problem i pokušat ću biti što kraći. Nakon dugo godinja suradnje sa jednom firmom koja proizvodi kalendare (uredno postoje svi ugovori o jednokratnom korištenju mojih fotografija)prošle godine su odlučili dati 4 moje fotke jednoj slikarici da od njih napravi ulje na platnu. Nakon toga objavili su njene slike koje je ona potpisala kao svoje u kalendaru. Napominjem da se radi o vjernim kopijama tih fotografija. U potpisu stoji 2011.godina. Imam skinut njihov web na kojem su reklamirali dotični kalendar a i u posjedu sam jednog primjerka istog. Cijelu nakladu kalendara su vrlo brzo prodali a i na webu su tako potvrdili.

 

Već sam bio na razgovoru u jednoj odvjetničkoj firmi koja je navodno specijalirizana za zaštitu intelektualnog vlasništva, no stekao sam dojam da odvjetnica s kojom sam razgovarao nije baš dobro proucila zakon o autorskom pravu. Uvjeravala me je da doticnu slikaricu ne mogu tužiti za povredu autorskog prava jer su slike njezino djelo!?

Po tome bi postupak smio biti i obratan, tako da ja pofotkam nečiji akvarel uz eventualno malo obrade u Photoshopu, stavim svoj potpis na tu fotografiju. Žao mi je što se takve stvari događaju jer osobu (vlasnik firme) koja je to napravila poznajem.

Bilo je već slučajeva neovlaštenog korištenja mojih fotografija pa sam se nekako uspijevao nagoditi za nekakvu sitnu odštetu.

Školama, muzejima, udrugama, za osobnu upotrebu i sl. nikad nisam naplatio ni lipe.

 

Da li imate kakav savjet i preporuku odvjetnika koji bi se htio baviti ovim slučajem?

 

Hvala,

Damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija