Jump to content

priznavanje djeteta - razvod u tijeku


thepommolo

Preporučene objave

Poštovanje,

 

U braku sam ali ne živim sa suprugom već 2,5 godine.

Brakorazvodna parnica je pokrenuta ali čekamo još uvijek prvo ročište. Imamo jedno zajedničko dijete.

U međuvremenu sam počela živjeti s novim partnerom, i čekamo bebu koja se treba roditi za dva mjeseca. Interesira me koji je postupak da moj partner (tj. otac djeteta)prizna dijete, tj. da li moj - još zakoniti muž - ima išta s tim ako ja i moj partner izvršimo priznanje djeteta pred matičarom nakon djetetovog rođenja.

Da li moj (još zakoniti) muž, koji nije otac djeteta, mora dati izjavu da se odriče očinstva ili treba osporavati to očinstvo? Koji je postupak?

Napominjem da smo svi suglasni oko svega, trebam samo proceduru i pravni savjet kako to odraditi birokratski na najjednostavniji način?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

očinstvo treba osporaviti, a izjava se daje na sudu prilikom . kao otac djeteta upisuje se vaš sadašnji suprug u skladu sa obiteljskim zakonom. nakon upisa vi dižete tužbu za osporavanje očinstva. ukoliko ste svi suglasni oko svega, procedura je sljedeća:

nakon rođenja djeteta, a u roku najkasnije od 60 dana djete upisujete u matičnom uredu gdje se trebate pojaviti sa svojim sadašnjim suprugom. djete dobiva rodni list, domovnicu i izvadak iz matice rođenih. nakon toga, također sa svojim sadašnjim suprugom (pretpostavljam da niste prijavljeni na istim adresama), prijavljujete prebivalište djeteta u policiji. i na kraju dižete tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost bojim se da vas cekaju zavrzlame.

S obzirom da brakorazvodna parnica jos traje a vi trebate roditi za 2 mjeseca nemate vremena za nista prije poroda.

 

Da bi vas sadasnji partner bio priznat kao otac djeteta morat cete preko suda osporavati pa utvrdjivati ocinstvo.

Da vam brakorazvodna parnica i bude gotova prije poroda svejedno ce vam se bivsi suprug upisati kao otac djeteta jer zakon je takav da i nakon rastave braka pa narednih 300 dana ako je dijete rodjeno u tom razdoblju pise se na bivseg muza.

Zakon je uredjen tako da ne bi bilo da su zene ostavljene trudne a da otac izbjegava obaveze i sto god vi izjavili (da ne zivite zajedno 2,5 godine) nece vam pomoci da izbjegnete sudski postupak.

 

Jedino rjesenje da se izbjegne tih famoznih 300 dana je da nakon rastave odmah sklopite drugi brak za sto vi nazalost nemate vise vremena.

 

 

Ovo vam pricam iz vlastitog iskustva jer sam to sve prosla, moja rastava je bila gotova na vrijeme ali na zalost nisam znala da bih trebala sklopiti novi brak prije rodjenja djeteta.

 

Procedura je takva da se podize tuzba u kojoj prakticki svak svakog tuzi.

Vi tuzite bivseg supruga i osporavate mu ocinstvo, dijete (da dobro ste procitali dijete) tuzi pravog oca i vas kao majku radi utvrdjivanja ocinstva.

S obzirom da ste u procesu vi kao tuzitelj i tuzenik mora se ukljuciti i centar za socijalnu skrb koji ce biti poseban skrbnik u slucaju, neka vas to ne plasi to je samo pravna forma, on ce zastupati prava vaseg djetata u procesu.

 

 

Takodjer se spremite na probleme davanja imena djetetu, naime oba roditelja moraju u maticni ured prijaviti dijete, pred zakonom to ste vi i vas bivsi suprug.

On ako ne zeli sudjelovati u tome (a naravno da ne zeli) onda morate na centar za socijalnu skrb traziti dozvolu da sami odredite djetetu ime.

Centar ce pozvati vaseg bivseg supruga da da izjavu tj. da izjavi da ne zeli sudjelovati u davanju imena i onda vam centar pise rjesenje na kojem ce pisati da se slazu da se dijete zove tako i tako (kako vi odredite) i tek sa tim rjesenjem mozete u maticni ured napraviti prijavu djeteta.

 

Do okoncanja postupka utvrdjivanja ocinstva dijete ce nositi vase prezime, to se kasnije moze promjeniti kada sudska odluka postane pravomocna, ali u rodnom listu ce mu citav zivot pisati vase prezime, a novo u napomeni u obliku "roditelji su se slozili da od datuma tog i tog dijete ce se sluziti imenom to i to", ali to je najmanji problem, ostali dokumenti ukljucujuci i domovnicu biti ce na novo prezime :namiguje:

 

To vam je u principu to, kada krene postupak osporavanja i utvrdjivanja ocinstva imate pravo na besplatnu pravnu pomoc, mene je osobno sutkinja posalala jednoj odvjetnici koja mi je napisala tuzbu jer je bilo problema s formom i oblikom tuzbe pa nam se oduzilo zato vam preporucam da odmah imate odvjetnicku pomoc da sve brze bude gotovo.

 

 

Pripremite sadasnjeg partnera na proceduru, mom sadasnjem suprugu je jako tesko pala situacija u kojoj smo se nasli, imao je osjecaj da mu pokusavaju "ukrasti" dijete pogotovo sto mu je to bilo prvo i dugo mu je trebalo da se smiri i pomiri sa situacijom.

 

Takodjer i bivseg upozorite da ce biti potrebna njegova suradnja da se to cim prije okonca, na kraju krajeva i njemu je u interesu da se to rijesi jer je u protivnom duzan placati alimentaciju za dijete koje nije njegovo pa probajte (ako niste u dobrim odnosima) igrati na tu kartu da ga privolite na suradnju.

 

Sretno vam bilo i ako cete trebati jos kakav savjet ili samo razgovor slobodno mi se javite na hrabrica@gmail.com :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija