Jump to content

Stručni ispit nakon stažiranja.


zg-znatizelja

Preporučene objave

E ovako. Pišem u ime supruge. Slučaj je ovakav:

Supruga je šestu godinu u RH kao stranac sa odobrenim boravkom u svrhu spajanja obitelji. Predala je papire za trajni boravak (prebivalište) u ZG koje se čeka do godinu dana. Godinama je predavala papire za pripravnički staž (inače Viša med.sestra) i odbijali su ju godinama na svakom natječaju jer nije dostavila jedan od traženih dokumenata (preslika domovnice).

Primljena je nakon što sam ja osobno otišao i predao papire i priložio zakon o strancima u kojem članak 60 kaže:

Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje, sukladno odredbama ovoga Zakona.

Tada je prošla i sada je pri kraju pripravničkog staža i sada joj ne daju da upiše stručni ispit zbog opet istog problema jer nema još domovnicu koju po novom zakonu može zatražiti tek nakon 8 godina u RH. U ministarstvu su joj lijepo rekli idite u njemačku pa vidite kako je tamo ili vratite se za 2 godina pa predajte zahtjev. Naravno ima rok od 6 mjeseci da položi taj ispit da bi mogla dalje raditi u struci, a ne da kifle prodaje jer se ipak nije školovala za trgovca slancima. Pošto ona ipak sa brigom o bolesnima ''ne doprinosi'' lijepoj našoj kao neki sportaši koji su dobili državljanstvo preko noći zato jer doprinose razvoju hrvatskog sporta znam da ne može dobiti kao oni domovnicu ispod pulta ali zna li itko kako bi ona mogla dobiti pravo života i rada u svojoj struci u ovoj (neću napisati kakvoj) zemlji i pristupiti stručnom (državnom) ispitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija