Jump to content

Najave smanjenja braniteljskih mirovina u Federaciji BiH


Mrljavac

Preporučene objave

MOSTAR, 13. ožujka 2012. (Hina) - Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine najavile su da će smanjiti mirovine bivšim braniteljima u sklopu mjera ušteda zbog velike javne potrošnje, dok su vojni umirovljenici najavili masovne prosvjede koji su prije dvije godine rezultirali demoliranjem zgrade vlade Federacije BiH u Sarajevu.

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber rekao je za sarajevski "Dnevni avaz" od utorka da vlada planira uštedjeti novac koji joj nedostaje u proračunu jer sufinancira oko 25.000 mirovina bivših branitelja koji nisu ispunili pune uvjete za umirovljenje.

 

"To smanjenje trebalo bi se dogoditi nakon što zakon o povoljnijem umirovljenju prihvate Vlada i Parlament FBiH. Mi očekujemo da će se ovaj akt uskoro u formi nacrta naći pred Vladom Federacije BiH", rekao je ministar Čamber.

 

Iz proračuna Federacije BiH mjesečno se, prema podacima Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje, mirovine stečene pod povoljnijim uvjetima sufinanciraju s 10 milijuna maraka (oko 5 milijuna eura).

 

Predstavnici braniteljskih udruženja najavljuju masovne prosvjede povodom najavljenih mjera.

 

"Ako misle štedjeti preko leđa branitelja, na to nećemo pristati, jer su naša primanja već nekoliko puta smanjena. Vlada mora biti svjesna da će oko 25.000 vojnih umirovljenika izaći na ulice ako se to dogodi", rekao je predstavnik Udruženja vojnih osiguranika Federacije BiH Ismet Harbinja.

 

Dodao je da su od Vlade Federacije BiH već zatražili da se zakonom ne smanjuju vojne mirovine.

 

U travnju 2010. godine zgrada Vlade Federacije BiH u Sarajevu je demolirana, a ministri su bili prisiljeni bježati pred pripadnicima braniteljskih organizacija koji su prosvjedovali zbog najave smanjenja mirovina i naknada.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija