Jump to content

Pokrenuta ovrha, smije li se u stečaj?


MarinaXY

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me koji je daljnji postupak ako je došlo rješenje o ovrsi na pokretnine od strane Porezne uprave i slijedi popisivanje te pokretne imovine?

 

Firma (doo) je u mirovanju (nije pokrenut stečajni postupak), vlasnik je odjavljen i ne postoji nijedan zaposlenik,

a pokretnine iz te firme prebačene su na drugu osobu prije nego što je stiglo rješenje o zabrani raspolaganja pokretninama.

 

Mogu li oni osobno teretiti vlasnika pošto firma ne raspolaže imovinom kojom bi se oni mogli namiriti i smije li se uopće pokrenuti stečajni postupak?

 

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz kojeg razloga je pokrenuta ovrhu?

 

Inače, tvrtke koje nemaju zaposlenih i koje su dugo u blokadi pa se okarakteriziraju kao trajno nesposobne za plaćanje, idu u stečaj po prijedlogu ministarstva financija i ako se radi o malim tvrtkama obično se traži da dostaviš prokazni popis imovine, ukoliko se pak utvrdi da nema imovine iz koje bi se mogle namiriti obveze, stečaj se ujedno otvara i zatvara u tzv skraćanom stečajnom postupku a to za vlasnike ne mora biti nužno loše.

Inače, općenito, činjenica da se protiv tvrtke vodi ovršni postupak ne spriječava otvaranje stečajnog postupka, samo što se kod otvaranja stečajnog postupka sa ovrhama " zastaje " ,preuzima ih stečajni upravitelj i regulira stvari po stečajnom zakonu te ih u načelu nastavlja.

 

To je ono načelno, za konkretnu situaciju možeš koristiti link zakon.hr gdje imaš stečajni zakon pa zapni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

aha.. jedan od tisuće slučajeva ( nič hudega )

 

ako ste pokretnine prenjeli prije nego je porezna donjela rješenje o ovrsi na tim pokretnina, onda bi takav prijenos trebao biti pravno valjan ( postoji mogućnost da se takav prijenos pobija radi nedopuštenog raspolaganja dužnika na štetu vjerovnika ali i to u praksi porezna ne radi )i te se pokretnine niti ne mogu popisivati, međutim dođe li do tog popisa ( češće je to "plašenje vrana" kad je u pitanju porezna i propali d.O.o. kao kod vas ) morat ćete ispravama ( ovjerenim ugovorima itd ) dokazivati da je taj prijenos i stvarno napravljen.

 

Sve u svemu ako taj vač d.O.o. nema neke vrijednije imovine i nema budućnosti i ako dugovi nisu ogromni,savjetujem vam da zapravo ništa ne poduzimate osim da pratite tijek stvari i firnu će po službenoj dužnosti izbrisati a dugove otpisati.

 

Svako zlo za neko dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija