Jump to content

Uvodi se odličje Junaka Domovinskog rata


Mrljavac

Preporučene objave

VUKOVAR, 27. ožujka 2012. (Hina) - Uvodi se odličje Junaka Domovinskog rata koje će nositi ime Blage Zadre, poginulog zapovjednika obrane vukovarskog Borova naselja, najavio je ministar obrane Ante Kotromanović u Vukovaru, koji je posjetio danas zajedno s ministrima branitelja, zdravlja i turizma Predragom Matićem, Rajkom Ostojićem i Veljkom Ostojićem.

 

Četvorica ministara su položili vijence i zapalili svijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a potom su ispred zgrade Gradskog Poglavarstva održali zajedničku konferenciju za novinare.

 

Ministar branitelja Predrag Matić je istaknuo kako će odličje Junak domovinskog rata biti iznad odličja Nikole Šubića Zrinskog i kneza Domagoja. "Dobit će ga oni koji su najzaslužniji za obranu Hrvatske, a kriteriji će biti vrlo strogi," kazao je Matić.

 

"Nakon Domovinskog rata Blago Zadro, Marko Babić i drugi hrvatski branitelji moraju biti junaci Domovinskog rata," poručio je ministar obrane Kotromanović dodajući kako bi se to odličje dodjeljivalo poginulim ili umrlim braniteljima koji su časno obnašali svoju dužnost i bili moralni i ljudski autoriteti.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o milijunskim potraživanjima koje ministarstvo ima prema brojnim zakupcima vlastitih prostora kazao je kako se u zadnje vrijeme pokušava i tu uvesti reda. Sve ono što su naše obveze mi moramo izvršavati ali se moraju izvršavati i obveze prema nama kazao je.

 

Komentirajući prvih 100 dana svoga mandata Kotromanović je naveo kako je napravljen preustroj Ministarstva obrane i smanjen broj djelatnika za 100 ljudi, a u tijeku je, rekao je, reforma Glavnog stožera kojom će se smanjiti broj generala i brigadira. Prema njegovim riječima ove godine iz Oružanih snaga otići će osam generala i 20 brigadira.

 

"HV je spremna izvršavati sve svoje zadaće. Donijet ćemo ove godine odluku o višenamjenskom borbenom zrakoplovu i nabavci dva ophodna broda. Točno znamo što nam je činiti a 2014. godine napravit ćemo konačnu verziju Ministarstva obrane koje mora biti brže i efikasnije," najavio je Kotromanović dodajući kako će HV biti "mrvicu manja" ali ne u ljudima koji će izvršavati zadatke, već u administraciji.

 

Ministar turizma Veljko Ostojić je najavio konzervaciju u Domovinskom ratu stradalog vukovarskog Vodotornja, koji je jedan od simbola obrane Vukovara 1991. godine.

 

"Svi oni koji žele saznati što se 1991. godine dogodilo u Vukovaru moraju osobno doći u ovaj grad," poručio je. Rekao je kako će se svi turistički projekti koji iz Vukovara budu kandidirani za financiranje ili sufinanciranje preko Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice razmatrati s posebnom pozornošću.

 

Rekao je također kako je ministarstvo voljno financirati djelatnost Spomen doma Vukovar, ali da bi se u pravilu svi muzeji trebali potruditi da dio prihoda namaknu iz komercijalnih poslova.

 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako se, kad je riječ o vukovarskoj Općoj bolnici, bez obzira na sve financijske probleme u njezinom poslovanju zbog ogromnih zasluga u Domovinskom ratu ne može gledati neisplativost poslovanja te zdravstvene ustanove. Također je poručio kako položaj ravnateljice Vesne Bosanac nikada neće biti upitan.

 

Prema njegovim riječima, vukovarskoj bolnici nedostaje specijalista, a njezinim kapacitetima trebali bi se služiti i građani susjednih Vinkovaca i Osijeka kako bi se smanjile liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u ta dva grada.

 

Liste čekanja se u prvih šest mjeseci mandata ove vlade moraju dovesti u medicinski prihvatljive granice, rekao je.

 

Nakon konferencije za novinare ministri Ante Kotromanović, Predrag Matić i Rajko Ostojić susreli su se s hrvatskim braniteljima, a Veljko Ostojić s predstavnicima turističke zajednice Grada Vukovara i Županije vukovarsko-srijemske. Nakon toga je predviđen i posjet vukovarskoj Općoj bolnici.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija