Jump to content

Pravna odgovornost veleposlanstava


stranac23

Preporučene objave

Poštovani forumaši,

 

pratim ovaj forum dulje vremena i izuzetno poštujem Vaše napore koji su vjerujem nama širtem krugu ljudi donijele puno dobrih i korisnih informacija. Ne bih otvarao novu temu ali mislim da imam specifićnu situaciju pa sam se odlučio na registraciju i direktno pitanje.

 

Zaposlenik sam jednog stranog veleposlanstva u Hrvatskoj, prije godinu dana, početkom 3. mjeseca 2011. potpisao sam ugovor na određeno vrijeme na godinu dana. Kada je taj ugovor istekao nastavio sam dalje noramlno raditi a poslodavac mi uplaćuje doprinose i plaću te ne govori ništa o novom ugovoru.

 

Moje prvo pitanje dakle glasi - da li prema zakonu o radu to znači da sam sada zaposlen na neodređeno vrijeme i da li se poslodavac može odlućiti dati mi ugovor na određeno opet ili nema na to pravo pošto sam sada stalno zaposlen??

 

Nadalje, u prvoj godini dana sam na jedvite jade uspio dobiti 5 dana godišnjeg odmora od 20 na koje imam pravo.Skoro sam dobio otkaz jer sam se usudio uopće pitati za godišnjji odmor i nisam se bunio iz istog razloga jer sam se bojao neproduženja ugovora. Ove godine su mi rekli smanjiti trajanje godišnjeg za tih 5 dana iskorištenih prošle godine.

 

Moje drugo pitanje jest - da li sada kao stalno zaposlena osoba imam mogućnosti boriti se da iskoristim cijeli godišnji odmor od 20 dana bez straha od neproduženja ugovora te da li je veleposlanstvo kao takvo uopće odogovorno hrvatskom zakonu o radu i hrvatskom sudstvu pošto su diplomati ovdje lišeni svake odogovornoisti - kaznene,prekršajen i svake druge. Naime bojim se ulaziti u borbu ako nemam mogućnost odvesti ih na sud.

 

Treće pitanje koje želim postaviit se nastavlja na drugo i glasi - da li mogu na ikoji način ostvariti/dobiti naknadu/koristiti kao argument činjenicu da mi je ukinuto 15 dana godišnjeg odmora.

 

Unaprijed Vam hvala na svim odgovorima.

 

Lijepi pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zainteresirala me je vaša tema, a nisam nikakav stručnjak u području radnog prava.

 

Zapravo moja profesija ponekad dotiče do osoba koje uživaju diplomatske i konzularne imunitete, kao i imunitete specijalnih misija.

 

Svi ti imuniteti su zapravo vrlo okrutni, oni ne štite diplomatu već su usmjereni da taj diplomata može neometano raditi svoj posao, dakle ne štite njega već njegovu službu.

 

Oni nemaju pravo izrabljivati domaće stanovništvo, uz dosta hrabrosti im možete zadati popriličnu glavobolju.

 

Citirati ću vam dijelove propisa koji reguliraju to područje, a nadam se kvalitetnom komentaru nekog stvarnog stručnjaka iz radnog prava.

 

BEČKA KONVENCIJA O DIPLOMATSKIM ODNOSIMA

 

Članak 33.

1. Uz rezervu odredaba stavka 3. ovoga članka, diplomatski agent je, u vezi svoje službe koju vrši za državu šiljateljicu, izuzet od odredaba o socijalnom osiguranju koje su na snazi u državi primateljici.

2. Izuzeće predviđeno u stavku 1. ovoga članka primjenjuje se, takoder, na privatnu poslugu koja je isključivo u službi diplomatskog agenta, pod uvjetom:

a) da se ne radi o državljanima države primateljice ili osobama koje imaju stalno boravište u toj državi; i

b) da se na njih primjenjuju odredbe o socijalnom osiguranju koje su na snazi u državi šiljateljici ili u nekoj trećoj državi.

3. Diplomatski agent, u čijoj su službi osobe na koje se ne primjenjuje izuzeće predviđeno u stavku 2. ovoga članka, dužan je poštovati obveze koje poslodavcu nameću odredbe države primateljice o socijalnom osiguranju.

4. Izuzeće predviđeno u stavcima 1. i 2. ovoga članka ne isključuje dobrovoljno sudjelovanje u režimu socijalnog osiguranja države primateljice, ukoliko ta država takvo sudjelovanje dopušta.

5. Odredbe ovoga članka ne diraju u dvostrane ili višestrane sporazume o socijalnom osiguranju koji su bili prije zaključeni, i ne sprečavaju zaključivanje takvih sporazuma ubuduće.

 

Članak 41.

1. Bez štete po svoje povlastice i imunitete, sve osobe koje te povlastice i imunitete uživaju, dužne su poštovati zakone i propise države primateljice.

One su također dužne uzdržavati se od miješanja u unutrašnje poslove te države.

2. Svi službeni poslovi s državom primateljicom, koji su povjereni misiji države šiljateljice, moraju se obavljati s ministarstvom vanjskih poslova države primateljice, ili njegovim posredovanjem, ili s nekim drugim ministarstvom, prema sporazumu.

3. Prostorijama misije ne smije se koristiti na bilo koji način nespojiv s funkcijama misije kako su one utvrđene ovom Konvencijom ili drugim propisima općeg međunarodnog prava, ili u posebnim ugovorima između države šiljateljice i države primateljice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija