Jump to content

naplata "kritičnih" potraživanja od zaposlenika


sylba

Preporučene objave

Možda je bila tema- ali nisam redovno na ovom forumu:

1.) da li poslodavac (vlasnik firme i odgovorna osoba) smije od svojih zaposlenika naplaćivati potraživanja koja ima prema svojim kupcima, a koja trenutno ili nikada neće biti naplaćena.

Da pojasnim: godišnji promet firme koja se bavi prodajom je nekoliko desetaka milijuna kuna. Firma ima cca 20 zaposlenih. Uglavnom godišnji prihod po zaposlenom je više milijuna kuna.

Kako u općoj nelikvidnosti tako i ovdje ima potraživanja koja nažalost očito nikada neće biti naplaćena iako su poduzete sve mjere i unaprijed osigurane garancije plaćanja, ugovori i sl. Sada direktor firme prijeti da će to zaposlenicima početi odbijati od plaće, iako je on na potpisu svakog tog ugovora i potpisnih svih izlaznih računa. Roba se nikad ne isporučuje bez odobrenja nadrađenih, ali svaki referent je zadužen za određeni dio kupaca. Kako isporuke često premašuju i godišnji prihod zaposlenika, ljudi su u strahu i boje se da će ostati bez svojih plaća.

Neka potraživanja koja su u manjem iznosu (npr. cca 1000 kn, ako nisu naplaćena uredno su se pojedninim zaposlenicima naplaćivala i to u gotovini i to pod prijetnjom otkaza što su neki djelatinici zbog straha od otkaza i platili.

Što u slučaju da se npr. ne naplati 50.000 ili čak 500.000 kn. Kako će to zaposlenik sa svojom nto plaćom cca 5.000 kn otplaćivati? Ima li poslodavac na to pravo i pod kojim uvjetima?

Zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu:

Zabrana prijeboja

Članak 88.

(1) Poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

(2) Radnik ne može suglasnost iz stavka 1. ovoga članka dati prije nastanka potraživanja.

 

...kako kaže rubens, očito da vašem direktoru nije dobro ovih dana...nitko vas ne može prisiliti protivno vašoj slobodnoj volji da bilo što potpišete, tako da samo dobro pripazite što potpisujete, a direktor može pričati i ovake gluposti... ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

evo nastavka ove priče. Danas me poslodavac (direktor) obavjestio da će mi uskratiti dio plaće zbog nenaplaćenoh potraživanja firme koja je pred par mjeseci otišla u stečaj iako samo ja samo operatvino odrađivala posao. Uz veliku tugu obavijestio me da će i sebi morati oduzeti od plaće , ali i mom nadređenom. Ne znam još što i koliko , radi se o nenaplećenom iznosu od cca 500.000 kn.

Isto tako da je donesena odluka da se i ostalim zaposlenicima skida od plaće za poslove koje su oni odrađivali.

Ja ne mislim ništa potpisivati, ali ovim putem pitam- kome se obratiti , inspekciji zaštite na radu, drž. inspektoratu ili kome drugom i kojim redoslijedom.

Ja ne mislim plaćati poslovne rizike firme, pa idem do kraja.

 

Hvala na savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija