Jump to content

zabranjene djelatnosti udruge


Viktorija7

Preporučene objave

''Pri određivanju dopuštenih gospodarskih djelatnosti valja poći od načela da je udruzi dopušteno obavljati sve djelatnosti koje su utvrđene statutom udruge, osim onih koje su zakonom izričito zabranjene. U praksi se primjenjuje načelo da je udrugama dopušteno obavljati one gospodarske djelatnosti koje su kao dopuštene izričito utvrđene posebnim propisima''

- Molim vas da mi netko odgovori kako ja mogu saznati koje su to zakonom zabranjene djelatnosti, a koje dopuštene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pa zabranjene djelatnosti su sve one zabranjene prisilnim propisima (zakonima/pravilnicima), ustavom rh i moralom društva: tzv. trojno pravilo.

 

Dopuštene su kao što piše, one određene statutom, znači sve ostale. Vi ćete odrediti (odnosno skupština ili koje već tijelo uređuje statut), čime se udruga bavi, temeljem cilja i svrhe postojanja udruge. Ako se zovete primjerice, "hrvatski vitezovi", cilj vam je promicati kulturne vrijednosti rh, pa vam je jedna od djelatnosti prikazivanje srednjovjekovnog života rh.

 

Iznimka je u pogledu onih djelatnosti kojima stječete prihode. Sredstva prikupljena tako morate uložiti u određenu svrhu (kako bi udruga napredovala i slično). Znači da ako udruga prodaje replike oružja, mora taj prihod potrošiti tako da recimo putuje po hrvatskoj i prezentira hrvatku baštinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani imam pitanje vezano za udruge. Naime, na lokalnim izborima mi smo izašli pod imenom kandidacijska lista xyz osobe jer takav je zakonski format za nezavisne. iako smo dva mjeseca prije toga imali pripremu sa imenom Nezavisna Lista (ime liste). e sada mene zanima možemo li registrirati udrugu i baviti se politkom na lokalnoj razini pod imenom udruge. I još da se nadovežem nigdje ne mogu pronaći što bi bila točno politička platforma? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija