Jump to content

Nasljednička izjava, punomoć - iz inozemstvu


MiroMiro

Preporučene objave

Umrla osoba ima tri nasljednika. Dva su u HR, jedan u inozemstvu. Ostavinska rasprava još nije sazvana. Svi predmeti ostavinske se nalaze u HR. Nasljednik koji je u inozemstvu zbog bolesti ne može prisustvovati ostavinskoj raspravi.

Ja sam jedan od nasljednika i ta osoba iz inozemstva mi želi dati punomoč da ju zastupam na raspravi.

Što je bolje, dati mi punomoć pa ja izjavim želje te osobe, ili da osoba napravi nasljedničku izjavu i nju priložimo na ostavinskoj raspravi.

Kako to ide kada se daje punomoć ili izjava u inozemstvu (Njemačka)? On to odradi kod bilježnika, a ja onda to prevađam kod sudskog tumača? Da li on može odmah to napraviti na hrvatskom jeziku?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani, nisam neka sveznalica, ali možda vam moj slučaj pomogne. U prosincu 2011. imala sam ostavinsku raspravu (po smrti moje majke). Ja i sestra živimo u Hrvatskoj, a brat u inozemstvu. Brat nije došao osobno, ali je poslao svoju nasljedničku izjavu (napisana ondje i ovjerena kod j. bilježnika kojom prihvaća svoj dio i odriče ga se u korist sestre). I ja sam, ali osobno kod javnog bilježnika koji je vodio postupak dala izjavu da se prihvaćam svog dijela i odričem u korist sestre. U konačnici nas dvoje smo i htjeli da sestra naslijedi imovinu, jer je živjela s majkom. Što se tiče prevođenja izjava bi bila vjerojatno na njemačkom, a vi bi morali ovdje kod sudskog tumača napravti prijevod i ovjeriti. U svako slučaju punomoć bi samo iziskivala veće troškove, osim ako je podjela sporna i vi baš želite zastupati. Ako imate upit javite se. S poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija