Jump to content

Koja kazna za ovo kazneno djelo?


Kadija2

Preporučene objave

Pozdrav

Zanima me koja se kazna može dobiti za pljačku plastičnim pištoljem, ako je ukradena količina novca 50 000 kn, ako počinitelj nije bio agresivan nego je samo mirno naredio službenici da mu preda novac i otišao, te ako je sav novac pronađen nakon uhićenja. Dali bi ne korištenje nasilja mogla biti olakotna okolonost. Da napomenem počinitelj je maloljetnik. I koja bi bila kazna za punoljetnika usput mi recite ako možete.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razbojništvo

 

Članak 218.

 

(1) Tko uporabom sile protiv neke osobe ili prijetnjom da će izravno napasti na njezin život ili tijelo oduzme tuđu pokretnu stvar s ciljem da je protupravno prisvoji,

 

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

 

 

Posebnost maloljetničkog zatvora

 

Članak 24.

 

(1) Maloljetnički zatvor je kazna lišenja slobode s posebnostima u odnosu na uvjete izricanja, trajanje, svrhu i sadržaj sankcije.

 

(2) Maloljetnički se zatvor može izreći starijem maloljetniku za kazneno djelo za koje je u zakonu propisana kazna zatvora tri godine ili teža kazna, kad s obzirom na narav i težinu djela i visoki stupanj krivnje ne bi bilo opravdano izreći odgojnu mjeru, već je potrebno kažnjavanje.

 

 

Odmjeravanje kazne maloljetničkog zatvora

 

Članak 25.

 

(1) Maloljetnički zatvor ne može biti kraći od šest mjeseci ni dulji od pet godina, a izriče se na pune godine i mjesece. Ako je za kazneno djelo propisana kazna dugotrajnog zatvora, ili se radi o stjecaju najmanje dva kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina, maloljetnički zatvor može trajati do deset godina.

 

(2) Sud ne može maloljetnički zatvor odmjeriti u duljem trajanju od propisane kazne za počinjeno djelo, ali nije obvezan na najmanju propisanu mjeru te kazne.

 

(3) Pri odmjeravanju kazne maloljetničkog zatvora sud će uzeti u obzir sve okolnosti koje utječu na visinu kazne (članak 56. Kaznenog zakona), imajući pritom posebno na umu stupanj zrelosti maloljetnika, vrijeme koje je potrebno za njegov odgoj, obrazovanje i stručno osposobljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije, ali je prijetnja. Sigurno da mu te sve olakotne okolnosti idu u prilog, ali kvalifikacija ostaje. Bitna je namjera, a namjera je preijetnjom doći do novca(sigurno nije skakutao i rekao da je to plastični pištolj, i da bi on posudio malo novaca). Da je pravi pištolj(napunjen), tada bi se išlo po stavku 2.(3-12god).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija