Jump to content

Kuća nije izgrađena po projektu i prijava građevinske insp.


aquarius

Preporučene objave

Prije 10-ak godina kupili smo kuću prizemnicu, upisanu u zemljišnik i s građevnom dozvolom za P+1. Sagradili smo gornju etažu do koje vode vanjske stepenice koje su postojale otprije. Tek smo naknadno uvidom u projekt primijetili da su projektom predviđene unutarnje stepenice, a ne vanjske, no tada je bilo kasno za promjene. Uz to, na donjoj etaži smo ispod balkona napravili ulazni hodnik u donju etažu površine 4m2. Sve ostalo je sagrađeno u skladu s glavnim projektom. U kući kao takvoj živimo već godinama. Susjed nas je prijavio građevinskoj inspekciji, iako taj hodnik ne sužava prostor između naše dvije kuće (jer se nalazi doslovno ispod balkona koji je unutar dozvoljenih gabarita), a stepenice nisu niti okrenute prema njegovoj kući. Inspekcija je izdala rješenje da moramo ukloniti sporni hodnik ispod balkona, kao i vanjske stepenice, jer to nije u glavnom projektu, te su nam poništili građevnu dozvolu.

Moje pitanje: što sad napraviti? Umjesto vanjskih napraviti unutarnje stepenice ne mogu jer je kuća ionako premala (cca 50m2 netto površine), a uklanjanjem 4m2 hodnika gubimo predsoblje koje nam je vrlo korisno jer nemamo ni podrum ni spremište. Može li se tražiti dopuna glavnog projekta? Što je potrebno za to, kakav je postupak? Nije valjda da moramo podnijeti zahtjev prema novom zakonu o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, jer mi nismo bespravni graditelji.

Svaki vaš savjet je dobrodošao - što da radimo???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani!

 

Vi ste izgradili više od odobrenog u građevinskoj dozvoli .To nije nikakva tragedija .Sada ćete podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o zatečenom stanju.Otiđite u ovlašteni projektni biro sa dokumentacijom koju posjedujete (građevinskom dozvolom ili rješenjem o pravu građenja,vlasničkim listom i zatražiti da Vam pomognu legalizirati objekt.

Pri Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu postoji Projektni ured kojipomaže građanima u

legalizaciji objekata .

Što se tiče troškova Vi ćete platiti samo razliku .Ako se neki dio građevine može smatrati daje pomoćni objekt koji služi osnovnom objektu tada za takav dio ne treba tražiti rješenje o izvedenom stanju .Legalizacija tog dijela je laka i ne košta puno .

Obratite se naprijed navedenim Naslovima i neće biti problema .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija