Jump to content

Softver - upravljački sustav u vozilu


VlasnikVozila

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imam jedno pitanje, a stvarno ne znam gdje bih ga drugdje postavio, pa ako mi može netko od znalaca pomoći, bio bih zahvalan.

 

Naime, radi se o slijedećem. Vlasnik sam vozila starog 7 godina, a čija je garancija istekla 2007 godine. Kako sam uočio neke probleme na vozilu, otišao sam u servis (ne ovlašteni) da naprave samo očitovanje dijagnostike na vozilu. Dijagnostika se radi na način da se u utičnicu jednostavno ušteka odgovarajući kabel te se univerzalnim dijagnostičkim uređajem (koji su legalni i posjeduju ih svi servisi) očitaju potencijalne greške. Pri tome se pojavio problem da uređaj nije mogao očitati greške, a isto se ponovilo i sa drugim uređajem i drugim spojenim kabelom. Kako sam pretpostavio da je uzrok tome neispravana /bugovit softver na vozilu (jer su se oba uređaja uredno spojila na ulazni dio aplikacije, preopznala vozilo i neke druge sustave, a samo nije moguće očitanje kodova grešaka sa motora) kontaktirao samo hrvatski ured proizvođača vozila te tražio njihovo očitovanje o tome tko je odgovoran za ispravnost navedenog softvera, te tko snosi troškove oko zamjene ili reinstalacije istog u slučaju njegove neispravnosti.

Njihov odgovor je bio da je garancija istekla te da oni iz tog razloga smatraju da ne mogu uvažiti reklamaciju.

E sad, mene zanima dali je i kako reguliran ovaj dio oko upravljačkih softvera u vozilu ? Naime, to je jedini sustav na kojeg vozač nema nikakav utjecaj, tj. ne može ga pokvariti. Istovremeno, on je proizvod djelatnika tvrtke koja je proizvela to vozilo, dakle sklono je ljudskim greškama kod pisanja koda, kao i kod bilo koje druge aplikacije (word, excel, firefox i sl).

Takav softver upravlja sustavima u vozilu i tijekom vožnje, dakle potencialno ako ima greške može izazvati nesreću sa teškim posljedicama.

Drugo pitanje je kako je regulirano pitanje vlasništva nad tim softverom ? što krajnji kupac zapravo kupuje kada kupuje vozilo ? Dali samo pravo korištenja softvera ili dobiva vlasništvo nad softverom ?

 

Znam da izgleda malo zbrčkano :), ali da se nisam našao u toj situaciji ne bih niti ja došao do svih tih pitanja na koje nemam odgovora, pa ako netko tko poznaje pravo bolje ima više informacija bio bih zahvalan obzirom na specifičnost.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija