Jump to content

Kamera u autu kao ekskulpativni dokaz


tsereg

Preporučene objave

Da li bi se snimka ugradive kamere u bilo kojim okolnostima uvažila od suda kao oslobađajući dokaz? Ako da, u kojima?

 

Posebno, bi li se prihvatila u slučaju sudara, kako bi vozač koji je napravio snimku mogao dokazati svoje tvrdnje o smjeru gibanja svog vozila neposredno prije sudara?

 

Također, postoje li ikakve šanse da bi sud takvoj snimci dao ikakav dokazni značaj u slučaju kada iz same snimke nije razvidno da se van svake sumnje odnosi na situaciju o kojoj se vodi rasprava? Primjerice, ako se radi o (samo ilustrativno) prolasku kroz crveno, nije moguće isključiti da je vozač drugi dan otišao na isto mjesto i fabricirao dokaz. No uvrštavati to kao dokaz bi bilo stvarno teško kazneno djelo -- bi li sud onda prihvatio takvu snimku, a dokazivanje da se radi o krivotvorini prepustio vještacima tek ukoliko druga strana tako nešto ustvrdi?

 

Da li bi policijac "na terenu" (da tako kažem) rado pogledao takvu snimku (ako ništa drugo, a ono da se i vozač sam uvjeri da je prošao kroz famozno crveno) ili bi reagirao kako drugačije?

 

Da li bi korištenje takvog namjenskog uređaja u vozilu bilo kakvo kazneno djelo, pod pretpostavkom da se radi o uređaju proizvedenom i oglašavanom u svrhu prikupljanja ekskulpativnog dokaza (iako oglašavano i kupljeno u inozemstvu), pri čemu taj uređaj ne pohranjuje snimano, već pohranjuje samo stanoviti broj prethodno proteklih minuta (npr. 15) na pritisak tipke vozača, odn. automatski kada detektira naglo kočenje/sudar?

uređeno: od petpetica
Nedozvoljen link
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto je ilustrativni link uklonjen od moderatora, dopunjujem svoj post s kratkim opisom:

 

U inozemstvu (i na internetu) se mogu pronaći uređaju koji su proizvedeni upravo u svrhu montiranja u vozilo i snimanja ceste ispred i opcionalno putničke kabine s pogledom na cestu iza vozila. Dakle radi se o uređajima koji su izrađeni i oglašavani u tu svrhu i koji tipično dolaze sa ovakvim specifičnim načinom snimanja kakav sam opisao.

 

(Car black box i sl. - iako se na Googleu dobivaju linkovi na nedavnu temu obavezne ugradnje sličnih uređaja u automobile u SAD-u.)

 

Nisam, dakle, mislio na nekakve samogradnje tipa kamera i hard-disk koji će snimati od jutra do sutra, sve i svašta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija