Jump to content

Zavarena vrata na protupožarnim stepenicama


Silver55

Preporučene objave

Zasigurno pozivate odgovarajući inspektorat - iako ne mogu točno reći koji: možda je Inspekcija zaštite od požara koja je pri MUP-u (u svakom slučaju ih _nemojte_ zvati preko 112), možda postoji neka takva inspekcija pri gradu ili možda građevinska inspekcija. Da bih odredio kome se obratiti, ja bih u svome slučaju upit postavio poduzeću koje upravlja zgradom (npr. pravnoj službi GSKG-a - http://www.gskg.hr) ili gradskoj info-službi (0800 1991 za Zagreb - http://www.zagreb.hr) ili bih kontaktirao Državni inspektorat (http://www.inspektorat.hr) ili kakav info-telefon/mail MUP-a (http://www.mup.hr). A možda bih se odšetao i do svog lokalnog DVD-a. Netko će od njih znati pravu adresu. Ali u svakom slučaju je prava adresa odgovarajući inspektorat.

 

Imajte na umu da će - IMHO - pred inspektorom nvj. odgovorni biti svi suvlasnici - odgovornost je svih suvlasnika da zajednički donose odluke, pa i glupe - aktivno ili prešutnim pristankom.

 

Ne bih se iznenadio da je varenje požarnog izlaza i kazneno djelo, pa bih se informirao i o tome i u slučaju da vrata opet budu zavarena, ako je moguće, kazneno prijavio (makar i nepoznate) osobe koje su to učinile (a odgovoran je, prilično sam uvjeren, i onaj koji je naložio i onaj koji je platio i onaj koji je vario - ma tko oni bili). Jer to stvarno nije šala.

 

Odnosni zakon:

 

- Zakon o zaštiti od požara - definira se nadležnost inspektora MUP-a.

- Zaštita od požara pri MUP-u

uređeno: od tsereg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, nije mi u cilju nabiti trošak zgradi već "prisiliti" predsjednika zgrade/predstavnika stanara da to otkloni.

Koliko znam netko od stanara je to učinio na svoju ruku jer im je smetalo prolaženje po tim stepenicama. S druge strane zgrade je otvoreno ali na vrhu se nalaze neke biljke od kojih se ne može proći ( osim preskakanjem preko njih), je li i to zabranjeno?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, čini se kao opće znanje (iz filmova) da bi trebalo bi biti, meni se čini logičnim. Prolazi ne bi smjeli biti "zakrčeni", jer u požaru (u dimu), stvarno svaka prepreka može biti opsasna. Možda nešto piše u citiranom zakonu i tamo linkanim daljnjim dokumentima.

 

Što se tiče troška zgradi, ja ne bih imao grižnju savjesti. Naime, na žalost, ljudi često nisu voljni prihvatiti i izvršavati svoje odgovornosti (u ovom slučaju, odgovornost vlasnika da upravlja svojom imovinom), a onda se dešavaju stvari koje su na još veću štetu svima. U dimu i panici, s djecom pod rukom, će onaj koji je na jednoj strani teško uspjeti pronaći drugu stranu koja je otvorena. Koliki bi to samo bio trošak, taj ili ti životi? Zato se ja osobno ne bih niti trenutka libio. A i kažem, to što je taj susjed učinio je, po mojoj neupućenoj pretpostavci, kazneno djelo - i to vrlo ozbiljno.

 

Što se prošetavanja tiče, predložite ugradnju vratiju koja se mogu otvoriti samo iznutra, ako takva već nisu instalirana, te stavljanje natpisa o zabrani prolaska (iznutra prema van). Možda se može ugraditi i alarm kada se vrata otvore?

uređeno: od tsereg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potražio i pronašao vjerujem da s ovim člankom mogu bez previše razgovora dokazati da se prolazi moraju osloboditi:

 

Članak 37.

 

Vlasnici, odnosno korisnici građevina, građevinskih dijelova i drugih nekretnina te prostora, odnosno upravitelji zgrada dužni su održavati slobodnima i propisno označenima evakuacijske putove, kao i pristupe vatrogasnim vozilima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je namjena tih vrata da budu izlaz u nuždi, a ne alternativni ulaz u zgradu, onda je moguće da je zabranjeno koristiti ih u drugu svrhu... piše li nešto u zakonu o tome? Jer, na koncu, drugi vlasnici imaju pravo na sigurnost svojih domova i za očekivati je da žele da se u zgradu ulazi samo pomoću ključa. U suprotnom, mogli bi rezonirati, čemu uopće stavljati vrata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija