Jump to content

Privatno vlasništvo ugroženo divljim svinjama


KatarinaNV

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me mogu li se poduzeti neke mjere u zaštiti privatnih posjeda, odnosno poljoprivrednih površina na kojima se uzgajaju poljoprivredne kulture poput kukuruza, a koje nam uništavaju divlje svinje. Naime, lovačko društvo je vlasnik lovišta na područuju na kojem se nalazi i zemljište, iako smatram da je nemoguće da se na nećijem privatnom vlasništvu nalazi lovište lovačke udruge.

Divlje svinje veliki su problem poljoprivrednicima jer uništavaju kukuruz kojim oni hrane svoju stoku, a kako je područje uglavnom uz rijeku Dravu i šumsko područje ljudi ne znaju kako bi se zaštitili, jer odštete koje daju osiguravajuća društva lovačkih udruga su mizerne, te nikako ne podmiruju realne štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebao bi mi malo bolji uvid u stanje, ali uzmemo li u obzir da se šteta opetovano ponavlja i da se zapravo nikada ne popravi u potpunosti odnosno odgovarajuće mjere ne stvaraju željeni učinak (pretpostavljam da ne dobijete naknadu za izgubljenu zaradu i tome slično, ili ne dobivate potpunu naknadu iz nekog razloga), postoji mogućnost da se uperi zahtjev na uklanjanje opasnosti štete.

 

Zahtjev se sastoji od uklanjanja izvora opasnosti, odnosno seljenja lovišta (time se misli naravno na divlje svinje), ili od toga da vlasnik izvora opasnosti (lovačko društvo) poduzme dodatne radnje kojima može spriječiti nastupanje buduće štete (pretpostavljam jača ograda i tome slično).

 

Okolnosti koje također utječu imate li pravo na se sastoje i u tome u kojoj mjeri trpite štetu, koliki dio vam se ne naknađuje, koji je odnos između lovačkog društva i tog zemljišta, u kojoj je mjeri riječ o općekorisnoj djelatnosti, koliko često se šteta događa...

 

(ako mogu slobodno predložiti, ukoliko vas je očito više zainteresirano za rješenje problema, trošak samo razgovora s odvjetnikom ne bi trebao predstavljati veće izdatke)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija