Jump to content

uništena vrijednosna pošiljka u poštanskom prometu


nmt

Preporučene objave

hp expressom poslana uokvirena slika, označena vrijednost, označen lomljiv, izdvojen i glomazan paket.

 

slika pravilno omotana, umetnuta u ploče i komade stiropora, oblijepljenja, osigurana od micanja unutar kutije.

 

iz kutije izašle krhotine stakla i ogrebotine i poderotine slike.

 

prigovor s moje strane (pošiljatelja) podnešen idući radni dan (u petak je primatelj zaprimio paket, poslao mi fotografije uništenog paketa), a ja sam prigovor odnio u poštu u ponedjeljak ujutro.

 

priložio sam slike na kojima se jasno vidi da je paket označen kao lomljiv, te propisno osiguran, kao i fotografiju slike prije umatanja, dakle u originalnom nepotrganom stanju.

 

dobio sam odgovor na svoj prigovor i zahtjev za povratom poštarine:

ukratko, "ne možete nam ništa jer niste podnijeli prigovor odmah po uručenju poštanske pošiljke".

 

po poštanskom zakonu:

XI. ZAŠTITA KORISNIKA POŠTANSKIH USLUGA I PRIGOVORI

 

Prigovori korisnika poštanskih usluga

 

Članak 44.

 

(1) Ako korisnik poštanskih usluga smatra da poštanska pošiljka nije uručena primatelju, ili da mu je uručena sa zakašnjenjem, ili da ugovorena usluga nije obavljena, ili nije obavljena u cijelosti, može davatelju poštanske usluge podnijeti pisani prigovor u roku od tri mjeseca od dana predaje poštanske pošiljke u unutarnjem prometu, odnosno u roku od šest mjeseci u međunarodnom prometu.

 

(2) Prigovor zbog oštećenja ili umanjenja sadržaja poštanske pošiljke primatelj ili druga ovlaštena osoba mora podnijeti odmah pri uručenju poštanske pošiljke.

 

(3) Ne prihvaća se prigovor iz stavka 2. ovoga članka koji je podnesen nakon uručenja pošiljke, osim u slučaju ako primatelj priloži dokaz da oštećenje ili umanjenje sadržaja poštanske pošiljke nije nastalo nakon uručenja.

 

(4) Davatelj poštanskih usluga obvezan je dostaviti pisani odgovor korisniku o utemeljenosti podnesenog prigovora u roku od najviše 30 dana od dana podnošenja prigovora u unutarnjem prometu, odnosno u roku od najviše 60 dana od dana podnošenja prigovora u međunarodnom prometu.

 

(5) Davatelj poštanskih usluga mora, kao sastavni dio svojih općih uvjeta, objaviti postupak podnošenja i rješavanja prigovora korisnika poštanskih usluga na obavljanje poštanskih usluga. Postupak podnošenja i rješavanja prigovora mora biti u skladu s odredbama ovoga Zakona te dostupan javno i uz pristupačnu cijenu svim korisnicima poštanskih usluga.

 

(osjećam se kao ovlaštena osoba jer mi je primatelj platio paket, pa mailom odgovorio što je dobio, a onda sam mu vratio iznos poštarine preko banke), te mi rekao da mogu u njegovo ime tražiti povrat iznosa jer on se ne želi boriti s vjetrenjačama.)

 

 

po stavku 1 imam pravo na prigovor u roku 3 mjeseca, ako smatram da ugovorena usluga nije obavljena, jer nije bilo ugovoreno uručiti primatelju uništen paket, nego čitav.

 

kako se tumači ovaj prvi stavak, ako moja logika u rečenici iznad nije prihvaćena ili ispravna? koje je ispravno tumačenje pojma "ugovorena obaveza nije obavljena"?

 

što u stavku 3 znači da primatelj mora priložiti dokaz da šteta nije nastala nakon uručenja? kakav je to dokaz? treba imati svjedoka koji će potvrditi da primatelj prilikom otvaranja paketa isti nije sam uništio nego ga je otvorio i našao uništenog? pa onda svjedokovu izjavu priložiti u prigovoru?

 

jer ja sam kao što rekoh, prigovoru priložio i fotografije slike prije slanja, dakle neoštećene, kao i fotografije odmah nakon otvaranja, dakle gdje se vidi kutija s adresama pošiljatelja i primatelja, oznaka lomljivosti, stiropor i pakiranje, te krhotine stakla i oštećenja.

 

kako da gamad naučim pameti a da ne plaćam odvjetnike i ne idem na sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija