Jump to content

Upravni sud, građevinska inspekcija, molim pomoć


dtadijanovic

Preporučene objave

Prije 10 godina prijavio sam suvlasnike kuće (objekt u nizu, zajednička parcela, odvojeni ulazi) da su sagradili kuću na neadekvatnim temeljima. Meni je od ta dva bespravno sagrađena kata popucao strop. Ja sam to prijavio građevinskoj inspekciji koja je i utvrdila stanje. Građevinska inspekcija donjela je i rješenje o uklanjanju, ali samo stepenica, ali ne dva bespravno sagrađena kata, zbog kojih se to sve dogodilo. Osim toga gledano po tlocrtu pola kuć esagrađeno je na prometnici u vlasništvu Općine.

Ja sam. na to podnio žalbu, u toj sam žalbi tražio da se provede nadzor i nad bespravno sagrađenim katovima i dijelom građevine na cesti. U Građevinskoj inspekciji napisali su mi da se će se rješenje provesti bez obzira na žalbu???? a niti jednom riječju nisu spomenuli dva kata i prometnicu.

Ja sam prema pravorijeku podnio Upravnu tužbu(preko odvjetnika) koja je odbijena.

 

Može li mi netko ovdje napisati što da radim? Postoji li ovdje mogućnost za pravo/pravdu?

Kako je moguće da netko sagradi dva kata kuće, da mi uništi strop, koji mi sada prokišnjava, da sa 16 m2 zauzme državnu/općinsku prometnicu i da niti jedna državna struktura ne želi na to reagirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi potpredsjednik vlade (da ne spominjem ime jer nije popularno) je prilikom donošenja prijedloga zakona o legalizaciji upozorio nadležnog ministra da bi mu sve moglo pasti u vodu jer mu građevinska inspekcija ne funkcionira, pa bi se bespravna gradnja mogla uredno nastaviti upravo zato što se može očekivati da će jednog dana biti legalizirana. Dakle, ako je za vladu to da ta inspekcija ne funkcionira notorna stvar. što onda još komentirati.

 

Drugim riječima, doživjeli ste nešto što doživljava veliki broj ljudi koji je imao posla s tom inspekcijom (pa i ja odnosno meni bliska osoba). Ako već nikako ne mogu izvrdati, inspektori nađu neku sitnicu da bi iza nje sakrili nešto puno veće. Postupak krene, oni obavili svoje, vrijeme ide ... a kad-tad će neka legalizacija. Uz to pametniji (susjed) popušta ....

 

Navod o provođenju rješenja je rutinski, ali nebitan. On znači da se rješenje može provesti unatoč žalbi, ali to zapravo ne znači ništa jer se nelegalna gradnja ne uklanja osim za potrebe političkih predstava (postoji 30000 rješenja o uklanjanju za koje bi trebalo nekih 150 godina da se izvrše pod pretpostavkom da se ukloni rekordnih 200 godišnje).

 

Što možete učiniti:

 

Možete (tj. trebali ste od početka) podnijeti tužbu zbog svih šteta koje su vam nanesene. Parnica pred građanskim sudom nezavisan je postupak od upravnog, ali vještačenja koje se u okviru tog postupka obave možete (tj. mogli ste) koristiti i kao dokaz u upravnom postupku da dokažete da inspektori ne rade svoj posao, odnosno lažu.

 

Nadalje, možete podnijeti novu posebnu prijavu za sve one bespravne dijelove koji nisu bili predmet dosadašnjeg postupka pa početi sve ispočetka.

 

Možete podnijeti pritužbu na rad inspektora ministarstvu, a poslije i ministru osobno. To nisu formalni postupci, ali ponekad pomognu. Pri tome bi puno pomoglo da imate u rukama kakav konkretan dokaz, npr. spomenuto mišljenje ovlaštenog vještaka.

 

Ako hoćete barem nešto postići, morate poduzeti sve što možete da bi barem nešto dalo rezultat.

 

S obzirom na (srednjovjekovni) zakon o legalizaciji koji se počeo provoditi trebate paziti da vaši susjedi ne legaliziraju ono što su bespravno sagradili. To će vam biti prilično teško jer o tome da su pokrenuli postupak možete saznati samo s oglasne ploče nadležnog tijela, a ako se takvom "pozivu" ne odazovete, praktično gubite status stranke u postupku.

 

Ipak u parničnom postupku možete, neovisno o legalizaciji, tražiti naknadu štete i prestanak smetanja.

 

Ili razmislite o tome isplati li vam se zbog svega toga upropastiti život za slijedećih n godina, pa odustanite od svega. Na to oni (bespravni graditelji i inspektori) i računaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, meni je jasan taj postupak kojim oni rade, i donekle mi je jasno da PPV zna s kim ima posla, nije mi baš drago što se sve to tolerira, ali me brine što mi kapa voda u dnevnu i spavaću sobu.

Tužio bih ja njih privatnom tužbom, međutim to su "zajednički zidovi" koji nisu etažirani, taj sud vodim, ali nikako da završi.

No stvarno mi nije jasno da netko može bahato i nekažnjeno sagraditi pola kuće na prometnici, i da nitko ne reagira. još mi je za građevinsku inspekciju i jer oni su nedodirljivi. No nije mi jasno za Upravni sud, oni su neovisna institucija, barem mi se činilo da oni nisu umreženi u tu građevinsku strukturu.

 

Hoće li se sada, ulaskom u Europsku uniju promijeniti stvari, imam li se pravo žaliti ili tužiti nekoj instituciiji u EU, ili možda tražiti neku odštetu što to sve tako dugo traje. Ako da na koga bi trebao usmjeriti taj sud, jel moguće na Državu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija