Jump to content

Tramvajska buka


ilke

Preporučene objave

Ne znam jesam li na pravom mjestu. Napisat ću što je moj problem, pa ako on ne spada na ovo mjesto, molim da me preselite gdje mi je mjesto.

Stanujem u gradu uz tramvajsku prugu i s obzirom da se ni tramvajska postolja ni tračnice ni asfalt uz tračnice ne održavaju tramvaji izazivaju ne samo buku, nego i neprekidne snažne vibracije od kojih podrhtava čitava kuća, pa tako naravno i moj krevet što je za mene danonoćni i neprekidni izvor frustracije i nemira, a narušava mi i zdravlje.

Obraćala sam se ZET-u, ali njihov je odgovor uljudan i diplomatski, ali za mene nije zadovoljavajući, jer iz njih ne vidim kako bi se taj problem riješio.

Pronašla sam na internetu neke studije i istraživanja, jedno koje je financirala EU i u kojem je problem rješavanja buke bio jedan od prioriteta, ali do kraja izvještaja buka je nestala i nema više ni govora o rješavanu problema.

Molim savjet i sugestije što bih još mogla napraviti.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost, kod nas je svijest o problemu buke još praktički nepostojeća. O razumjevanju toga da postoje vrste buke koje nekim ljudima ne smetaju ili ih ne čuju, dok drugima značajno smanjuju kvalitetu života, nema govora niti među građanima, a kamoli da bi u institucijama znali što učiniti: koliko sam uspio čitati, ljudi vode teške i dugotrajne borbe samo da bi osigurali uklanjanje vibracija klima-uređaja kat ispod, a da o drugim problemima niti ne govorimo.

 

Najlakši način da se uvjerimo u poražavajuće stanje stvari kod nas je požaliti se na buku na nekom forumu - vrlo brzo ćete biti proglašeni gotovo frustriranom osobom koja se premalo druži. :( I tu nema nekog brzog lijeka.

 

Mogu Vam možda malo pomoći da iznesem neka dodatna mjesta ili informacije gdje biste mogli potražiti kakvu naznaku daljnje pomoći.

 

1. Na izlasku s rotora na Ljubljansku aveniju (prema Areni) odmah uz cestu u Laništu postoje zgrade u kojima su stanari tužbom prema gradu ishodovali postavljanje bukobrana. Možete možda pokušati saznati više o tome i nekako doći do informacija o odvjetniku koji je zastupao te građane. Ta će osoba moguće znati više o problemu buke. Također možda možete stupiti i u kontakt sa stanarima.

 

2. Nema tako davno je osnovana udruga "Želim miran život" kao barem nekakav mali iskorak prema organiziranom bavljenju problema buke:

 

- http://www.zmz.hr/

 

3. Nedavno sam vidio jedan članak iz 2005. objavljen na stranicama Ministrarstva zdravstva (zdravlja) koji daje naslutiti - suprotno onome što sam iznio gore - iznenađujuću visinu razumjevanja problema buke, do mjere da se upozorava da i upaljeni motor automobila koji stoji na mjestu izaziva stvarnu smetnju. Iz nekog razloga članak nije više dostupan na stranicama Ministartva - vjerojatno je bila nekakva rošada, pa bi ga trebalo prekopati njihov web, ali da to ne radim dajem Vam link na članak kako se nalazi u Googleovom kešu /međuspreminku/:

 

Originalna adresa:

 

- http://www.zdravlje.hr/zdravlje/okolis_i_zdravlje/dan_zastite_od_buke_utjecaj_buke_na_zdravlje_ljudi

 

Adresa u Googleovom kešu:

 

- http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6xvQUdemV2cJ:www.zdravlje.hr/zdravlje/okolis_i_zdravlje/dan_zastite_od_buke_utjecaj_buke_na_zdravlje_ljudi&cd=1&hl=en&ct=clnk

 

Na dnu članka su navedeni liječnici koji su autori teksta, pa bi Vas možda oni mogli uputiti na prikladne adrese gdje biste mogli ishodovati i medicinsku dokumentaciju koja može pomoći u dokazivanju posljedica.

 

4. Konačno, znam da postoji i nadležna gradska inspekcija (Zagreb) koja šalje inspektora koji mjeri buku u slučaju prijave problema. Poznajem osobu koja je bila izložena buci nekog uređaja, te je inspektor izašao i utvrdio stanje. Možda se radi o komunalnim redarima? Ne bih znao, ali pretražite gradske stranice, ako se radi o Zagrebu i pronađite najizgledniji ured:

 

- http://www.zagreb.hr

 

Naravno, najviše bi se postiglo grupnom akcijom Vas i drugih stanara koji pate od ovog problema, ali nema smisla iterirati očigledno - drugi stanari su ili već izrazili želju da nešto poduzmu ili se pokrivaju ušima po glavi i tu isto nema pomoći.

 

Želim Vam puno, puno sreće. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima, neke od njih sam već isprobala i sada čekam rezultate.

Cijeli problem sam podigla i na širu zajednicu (MO),možda uz veću podršku bude više sluha nadležnih.

Ispričavam se što tek sada odgovaram, danima sam imala problema s ulogiranjem, pa sam se konačno morala registrirati pod novim nadimkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija