Jump to content

parcele


kristina2

Preporučene objave

Dobro vece,

moj djed, preminuo 1994. ostavio je oporuku i razdelio imovinu sinovima (dvojica) kucu u pola, a ostalu pokretnu i nepokretnu oporukom nerasporedjenu imovinu jednome. Na rocistu oporuka prihvacena od obojice, kuca razdeljena (u susvojini su). Ove godine obavijest dobija sin koji ima 1/2 kuce da mu iza oca ima jos nekretnina. Vadi vlasnicke listove i saznaje iz njih da ima 8 parcela. Zna otprilike gdje se nalaze, ali blize ne. Ali i kod ocevog imena u vezi tih parcela stoji 2/20. Pored njega jos cetvorica brace dijele to imanje (i kod njih stoji 2/20)

pitanje - Da li je ovdje oporukom povrijedjen nuzni dio?

- kako da sazna sto dobija od tih parcela? tj. ukupnu povrsinu (kad se svih 8 vlastovnica saberu cifra je ocaravajuca 163.000 cetv.metara)

- ko moze da ga uputi kako bi te parcele mogao da nadje na terenu?

- Pokrenuo bi ostavinsku na osnovu naknadno pronadjene imovine, da li je to u redu?

- ko snosi troskove procene naknadno pronadjene nekretnine?

- da li sud odredjuje vestake i geometre?

- da li bi moglo da se ospori ovo nasledjivanje od strane drugog brata jer smatra da je 1/2 kuce i zapisom 20.000 FrF namiren nuzni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naknadno pronađena imovina raspoređuje se na nasljednike upisanog suvlasnika

dakle na sinove ,u jednakim djelovima .

sinove nasljeđuju njihova djeca(ako nisu živi).

za pronalazak parcela potrebno je izvaditi vlasnički list (gruntivnica ) u kom poišu brojevi katastarskih čestica na kojima je ostavitelj suvlasnik.

izvaditi kopiju/e plan iz katastra iz kog se vidi di se nalazi pojedina čestica.

sve predati u nadležni sud sa prijedlogom za raspoređivanje naknadno pronađene imovine

sud će prijedlog uputiti nadležnom javnom bilježniku .

sve troškove snose nasljednici .

kad upišete suvlasništvo na spornim česticama

dogovoriti se sa suvlasnicima o načinu podjele i u sudu pokrenuti tužbu za raskid suvlasništva (dogovor upisati na papir i isti potpisati)

ako je podjelu imovine nemoguće učiniti uz dogovor

sudu podnijeti tužbu za raskid suvlasništva(sud prodaje imovinu i djeli novac,ali predhodno namiruje trošak postupka. suvlasnicima šta ostane)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, sve sam ja odradio, tj, predao sudu i odrzano je rociste za naknadno pronadjenu imovinu, ali u zapisniku stoji da moji sunaslijednici negiraju da mi ista pripada jer da vrijednost od 1/2 kuce i legat od 20.000 FrF dovoljan, tj. da je namiren nuzni dio. Zbog toga sam i pisao na forum da mi se orijentaciono neko izjasni kako doci prije svih peripetija do vrijednosti koliko u stvari te parcele vrijede.

Hvala jos jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

raspoređivanje naknadno pronađene imovine nema veze sa nužnim djelom.

nije navedena u oporuci.

naknadno pronađena imovina djeli se na nasljednike u jednakim djelovima .

 

i ti možeš negirati da njima išta pripada od naknadno pronađene imovine (dobili su svoj dio u ostavinskoj ). traži i uračunavamje darova (djedove mirovine)

ali u konačnici sud će odrediti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sto ste napisali mi se svidja, ali da li je moguce to i sprovesti. Kako moji sunaslijednici, tako i moj odvjetnik govori da zbog navedenog u oporuci - svu ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu koju nisam rasporedio ovom oporukom ostavljam mom dragom ......... sinu. U pocetku kada sam saznao za ove parcele i meni je od nekud bilo saznanje da zbog toga sto djed nije naveo i koju imovinu ostavlja jednom od sinova da i nije povrijedjen nuzni dio, vec da se ova imovina dijeli na pola. Ali? sto po vama trebam uraditi? rociste je odlozeno dok se na sud ne pojavi skrbnik od jednog sunaslijednika i zbog toga jer je moj odvjetnik zatrazio odgodu u smislu da se samnom dogovori. Upucivao me da prekinem potraznju razdeljivanja jer ce me to jako puno kostati i da ova imovina nece pokriti ni sudske, vestakove i geometrove naknade. Otkud mu saznanje kolika je vrijednost imovine, pojma nemam. Kako biste i na koji nacin potkrijepili ovu Vasu tvrdnju< U parnici ili vec na slijedecem rocistu i koji clanak Zakona o naslijedjivanju definise to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mišljenja sam dabi odvjetniku trebao uskratiti punomoć o zastupanju ili je ograničiti da nemože vršiti nagodbu.

možda da razmisliš o drugom odvjketniku.

 

Imovina koju ostavitelj nije rasporedio oporukom predstavlja zakonski nasljedni dio i nju nasljeđuju nasljednici (brača)u jednakim djelovima.

 

 

http://www.spomen.hr/stranica.php?s=pravni-aspekt

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razmisljao sam o uskracivanju odvjetniku punomoc i najvjerojatnije cu to i uraditi. Da ne trcim unaprijed savjet uvijek dobro dodje, zar ne? No, svi moji sunaslijednici i odvjetnik tvrde da je u pitanju nuzni dio i pozivaju se na recenicu iz oporuke: Svu ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu koju nisam raspodelio ovom oporukom ostavljam mom dragom sinu ... .

Moj otac 2001. na ostavinskom rocistu nije ni znao da ove parcele postoje. Prihvatio se 1/2 kuce i 20.000 FrF koje je drugi naslijednik (njegov brat) morao u roku od 6 mjeseci da mu isplati. Otac mi je preminuo kao i njeov brat (moj stric) 2002. godine, a ja sam 2011. od druge djedove brace saznao da postoje i parcele. S obzirom na okolnosti moji sunaslijednici (njih cetvoro) su znali za te parcele, ali uporno tvrde da je moj nuzni dio isplacen vec pri prvoj ostavinskoj,( sa kucom i legatom od 20.000 FrF). Kako sad rscivijati sto je ovdje zakonski ili nuzni dio. Vidim ja da cemo mi u parnicu ukoliko sudija ne protumaci oporuku kako treba i ukoliko se ne bude drzao imovinskog prava. Odvjetnik navija na sunaslijednikovu stranu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija