Jump to content

ostavinska rasprava - dokumenti


damir_zag

Preporučene objave

Nedavno mi je umrla tetka i jucer smo dobili poziv za ostavinsku raspravu. Zahtjev za ostavinsku smo podnijeli brat i ja kao jedina rodbina koju je imala. Postoji oporuka, koja je potvrdjena kod jb, i u kojoj izmedju ostalog zemlju (neku oranicu) u slavoniji ostavlja prijateljima, drugu zemlju u dalmaciji drugim prijateljima. Ono što me sad zanima, od jb smo dobili poziv za ostavinsku raspravu na kojem piše da moramo donijeti sve izvode iz gruntovnice, ne starije od 6 mjeseci. Pošto sam ja iz zg što će biti ako ja to ne donesem, jer zaista nije mi zgodno obilaziti hrvatsku i vaditi te dokumente za nekog drugog tko će to naslijediti. Dal javni bilježnik to može i sam tražiti od nadležnih sutavnova, općinskih sudova ili što već? Hvala, Damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ste dobili standardni poziv u kojem se općenito navodi što nasljednici trebaju učiniti, dakle ne obavezuje se izričito vas osobno da to učinite. Javni bilježnik ne mora znati postoje li možda još kakve nekretnine koje su predmet nasljeđivanja i koje biste možda vi naslijedili, pa je logično da se navedeno nalazi u pozivu.

 

Ako je javnom bilježniku oporuka poznata, mora poslati poziv i oporučnim nasljednicima, pa će i od njih tražiti isto. Dakle, neka se oni brinu za ono što bi njima trebalo pripasti.

 

Vaša je uloga da se izjasnite priznajete li oporuku ili ne, a ako ju priznajete ono što će naslijediti drugi nije vaša briga. Osim toga, trebate navesti i drugu možebitnu imovinu koja u oporuci nije navedena, a koju biste vi naslijedili.

 

Inače, po mojem iskustvu izvodi iz zemljišnih knjiga mogu se dobiti i poštom uz uplatu pristojbe na temelju pisanog zahtjeva. Osobno obično priložim biljeg u dopis, što sigurno nije baš najbolji način, ali radi se o malim iznosima pa nije neki rizik. Tako sam se obraćao različitim z.k odjelima i uvijek je bilo sve korektno. Dakle, možete nazvati z.k. odjel nadležnog suda pa se s njima dogovoriti kako da to dobavite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija