Jump to content

Zemljišnik odbio upisati vlasništvo na temelju


arthur2

Preporučene objave

Vlasnik sam nekretnine (2/3) te sam u ožujsku 2004. po savjetu odvjetnika tužio osobe koje su upisane u zemljišniku kao vlasnici. Nekretnina je bila u posjedu prodavatelja i osobe koje su upisane kao suvlasnici nisu se služile istom u proteklih cca 30ak godina.

2009. u lipnju donešena je pravomoćna presuda u moju korist. Odvejtnik je sukladno proceduri predao zahtjev/prijedlog za knjiženje. U prosincu 2011. sam dobio Rješenje po kojem Zemljišnik odbija knjiženje i kao razlog navodi :

"Pregledom prijedloga utvrđeno je da predlagatelj nije naveo adresu za tužene osobe već je predloženo da se rješenje dostavi stratelju (odvjetniku po službenoj dužnosti). Također navode da privremenog zastupnika sukladno odredbama članka84.-86 Zakona o parničkom postupku tuženicima postavlja sud kako bi se brinuo o zaštiti interesa stranke samo neko vrijeme (dok se
stranka ili njezin punomoćnik ne pojavi pres sudom odnosno dok centar za socijalnu skrb ne obavijesti sud da je postavio skrbnika ili startelja)
i samo u određenoj parnici, slijedom čega se njegova ovlaštenja ne bi protezala i u zemljišnoknjižnom postupku."

Uputili smo Žalbu koja je također odbijena. Po savjetu odvjetnika je predan Zahtjev za Reviziju postupka.

Do sada sam vjerovao da sam na pravom putu, ali nakon 8 godina, a poglavito nakon situacije da Zemljišnik odbija knjižiti pravomoćnu presudu više ne znam šta da očekujem.

Katastar mi je uredno upisao posjed 1/1. U uredu za urbanizam navode da uredno mogu ostvariti sve dozvole, priključke i sve potrebno za renoviranje objekta predočenjem Pravomoćne presude u moju korist.

Ali banka odbija kredit bez izvadka iz zemljišnika za vlasništvo 1/1.

Molim pomoć!

Hvala svima!

:svejk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,pa jel postojala mogucnost da se utvrde adrese tuzenika,druga stvar koja me interesira je na koje se adrese poslale tuzbe protivnoj strani?

Po mom misljenju,odvjetnik ili tko vec,je pogresno postavio tuzbeni zahtjev,odnosno izostavio je da skrati proceduru uknjizbe na lukav nacin.

Naime,zemljisno knjizni ured je duzan da izvrsi naredbu suda na cinidbu,,medjutim ja pretpostavljam da u vasoj presudi nepostoji naredba suda,a kako sud samo usvaja ili neusvaja tuzbene zatjeve,misljenja sam da vi u tuzbi niste ni postavili takav tuzbeni zahtjev.

Pretpostavljam da je zahtjev bio usmjeren na to da se utvrdi stjecanje prava vlasnistva temeljem dosjedanja,sto je i ucinjeno,nakon cega ste po pravomocnosti presude isli s prijedlogom za uknjizbu.Ja sam misljenja da ste u tuzbi trebali postaviti jos jedan zahtjev koji bi zavisio od prvog,a glasio bi otprilike ovako:

"shodno prednjem,nalaze se zemljisno knjiznom uredu Opcinskog suda u XXX da u zemljisnim knjigama izvrsi upis prava vlasnistva na z.c.br.xx/yy iz z.k.ul.ooo ,u korist tuzitelja,uz istovremeno brisanje tog prava tuzenih..".

Misljenja sam da bi z.k.ured postupio po nalogu suda.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

da li će mi pomoći analiza potencijalnih grešaka u postupku...? Pitanje je jednostavno : "Šta trebam poduzeti tj. na koji način formulirati zahtjev za knjiženje a da ga zemljišnik uvaži?" U pravomoćnoj presudi je jasno definirano da se tužbeni zahtjev prihvaća u cjelosti te da su tuženici dužni priznati i izdati valajnu ispravu za upis prava, a u protivnom se ovlašćuje tužitelj zatražiti i postići uknjižbu temeljem ove presude. Zemljišnik odbija knjiženje uz obrazloženje da moram dostaviti adrese tuženika...parnica je trajala 8 godina i tuženici su definirani kao nepoznata boravišta.

Hvala Matrixe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija