Jump to content

Pravo stanovanja u bespravno sagrađenoj kući


stelari76

Preporučene objave

Kuća je sagrađena tokom domovinskog rata. Mlađi brat je bio u Njemačkoj, a ja sam ostao u Hrvatskoj i zajedno sa roditeljima sagradio kuću na zemljištu koju su nam darovali roditelji ( meni i bratu ). Zemljište je podijeljeno darovnim ugovorom pola pola na mene i brata.Nakon zavrsetka rata ja, brat i roditelji smo zivjeli u toj kuci svi zajedno. Međutim živio sam kao podstanar od svoje 19 godine, kao i dan danas. Brat je općenito uvijek bio problematičan gdje god da je bio pomalo podstanar, te se u godinu dana selio vise puta. Roditeljima je bilo žao što je on takav i što tako prolazi u životu, te su ga pozvali da živi sa njima u kući, kao i njegovu ženu. Međutim i dalje su imali problema sa bratom pa je otac odlučio otići i tražiti posao, i živjeti negdje na moru. Ja sam i dalje bio podstanar dok je brat i njegova žena ostao živjeti u toj bespravno sagrađenoj kući koju smo sagradili ja i roditelji. Dakle, i ja i roditelji smo i dan danas u podstanarstvu. A brat koji nije ucestvovao u gradnji kuce i dan danas zivi u kuci, i meni i roditeljima osporava bilo kakvo pravo na tu kuću, boravak ili korištenje. S obzirom da je u međuvremenu nadogradio kuću, opet bespravno jer kuća nije ni ucrtana u zemljišne knjige.

Moje pitanje je : Da li ja kao i brat koji živi u bespravno sagrađenoj kući imam pravo na 1/2 kuće jer je zemljište na kojem je sagrađena podijeljeno pola pola na mene i brata darovnim ugovorom ? Ja i roditelji smo sagradili kuću, a brat nije učestvovao u gradnji. Svjestan sam da tu bespravno sagrađenu kuću treba srušiti ili legalizirati i neznam na koji način da dobijem pravo na korištenje polovice kuće i zemljišta ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,gledajuci situaciju da se otac nalazi kao podstanar,odnos sina prema roditelju u smislu Obiteljskog zakona,stjecu se uvjeti da otac pokrene Opoziv darovanja,sto je regulirano odredbama ZOO.

 

Članak 493.

(1) Darovatelj koji nakon ispunjenja ugovora o darovanju toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati, može opozvati darovanje i od obdarenika zahtijevati povrat dara.

(2) Darovanje se može opozvati samo ako se dar ili njegova vrijednost još nalazi u imovini obdarenika, te ako se i obdarenikne nalazi u oskudici glede svog uzdržavanja i uzdržavanja osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati.

(3) Obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje u granicama opravdanih potreba..

Članak 494.

(1) Darovatelj može opozvati darovanje zbog grube nezahvalnosti obdarenika.

(2) Gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekomod članova njegove uže obitelji djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji.

Članak 496.

(1) Darovanje se opoziva pisanom izjavom upućenom obdareniku.

(2) Potpis na izjavi mora biti ovjerovljen od strane javnog bilježnika..

Članak 497.

Pravo na opoziv darovanja prestaje istekom godine dana od dana kad je osoba koja ima pravona opoziv saznala za razlog opoziva, ako ovim ili posebnim zakonom nije drukčije određeno..

Članak 498.

(1) U slučaju opoziva darovanja obdarenik je dužan vratiti dar, odnosno njegovu vrijednost.

(2) Na vraćanje dara primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o stjecanju bez osnove..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija