Jump to content

Pošten izračun nužnog dijela????


keti

Preporučene objave

Molim za pomoć oko izračuna nužnog dijela .

Da bi se namirio nužni dio procijenjene su putem vještaka dvije parcele. Da bude jasnije nazvati ću ih A I B.

Parcela A je građevinska parcela na moru koju je u toku spora oko nužnog dijela imatelj po darovnom ugovoru ostviteljice prodao. Ostaviteljica je umrla 2002 a daroprimac prodao 2005. godine.

No iz svega toga navedenog ta je parcela po vještaku procijenjena 1000 kn. Po m2, dok je druga parcela u šumi bogu iza nogu procijenjena na 140 kn m2.

E sada je prijedlog suda da , pošto se radi o mojoj 1/12 kao nužnom dijelu, kako novaca nema da mi se moj nužni dio namiri iz zemlje ali na način da u ukupnoj parceli u šumi dobijem 1/12 I plus 1/!2

od prodane parcele na moru cca 110 m2 koje su me pripadale. Pa bi to spojili u 1/10.

Mene muči što je razlika u vrijednosti zemlje astronomska, 110 m2 građevinskog zemljišta na moru ili 110 u šumi bogu iza nogu nije isto. Pomognite mi savjetom što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je razlika u cijeni po kvadratu astronomska, ne znači da je razlika u ukupnoj vrijednosti onoga što vam pripada i onoga što vam se nudi velika, ili da uopće postoji.

 

Meni se čini da vama ne treba pravni savjet nego pomoć u računanju.

 

Pravno, budući da se radi o prijedlogu, prihvatite ga ako vam odgovara, a nemojte ako vam ne odgovara.

 

Računski (ne mogu ovo nazvati matematički), uzmite papir i olovku, a budući da se koristite računalom, umjesto papira možete koristiti kalkulator, Excel ili bilo koju drugu aplikaciju za računanje pa izračunajte.

 

Osim nominalne vrijednosti, uzmite u obzir možete li ono što biste dobili ikako prodati, jer ako ne možete, onda to - bez obzira na procjenu - vrijedi 0 kuna, jedino što se to u budućnosti može promijeniti.

 

Uzmite u obzir i to da vam u ostavinskom postupku ne mogu dosuditi naknadu, mogu vam dodijeliti samo ono što kao ostavina postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija