Jump to content

OIB i internet oglasnici


connected

Preporučene objave

Temu premještam iz obveznog u porezno pravo.

 

Poreznici prate oglase, ukoliko se radi o nekoj djelatnosti koja mora biti registrirana pišu kazne, najčešća je ona od 5.000 kuna koju sudovi obično umanjuju na 1.700 kuna, zbog loših imovinskih stanja građana.

 

Inače OIB nije tajan podatak, svatko ga može tražiti od svakoga, oglašivači mogu uskratiti uslugu onome tko ne prihvaća njihove uvjete poslovanja.

 

Postoje forumi koji primaju male oglase poput najvećeg našeg "foruma-ha-er", time krše zakon, a mi ovdje iz Legalisa to ne dozvoljavamo.

 

ZAKON O ZABRANI I SPRJEČAVANJU OBAVLJANJA NEREGISTRIRANE DJELATNOSTI

Članak 6.

Pravna ili fizička osoba koja omogući obavljanje neregistrirane djelatnosti iz članka 5. i 7. ovoga Zakona, jednoj ili većem broju osoba iz članka 3. ovoga Zakona sudionik je u obavljanju neregistrirane djelatnosti.

Članak 7.

(1) U smislu ovoga Zakona sudionikom u obavljanju neregistrirane djelatnosti smatra se i fizička i pravna osoba koja naručuje, posreduje ili objavljuje oglas (nedopuštena reklama) u tisku, putem televizije, radija i drugih medija (organizacija za oglašavanje) ili reklamnih obavijesti na neki drugi način koji je dostupan javnosti.

(2) Naručitelj oglasa je dužan prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu: tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili ime i prezime naručitelja, OIB i njegovo prebivalište, odnosno boravište.

(3) Zabranjeno je objavljivati oglase ako naručitelj oglasa ne dostavi podatke iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Organizacija za oglašavanja obvezna je tijelima iz članka 8. ovoga Zakona na njihov zahtjev dati na uvid podatke o naručitelju oglasa propisane stavkom 2. ovoga članka.

PREKRŠAJNOPRAVNE SANKCIJE

Članak 10.

(4) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 kuna za prekršaj iz članka 6. ovoga Zakona kaznit će se pravna osoba koja je omogućila kao sudionik obavljanje aktivnosti iz članka 5. i 7. ovoga Zakona.

(5) Za prekršaj iz stavka 4. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 5.000,00 do15.000,00 kuna.

(6) Novčanom kaznom od 3.000,00 do 10.000,00 kuna za prekršaj iz članka 6. ovoga Zakona kaznit će se fizička osoba koja je omogućila kao sudionik obavljanje aktivnosti iz članka 5. i 7. ovoga Zakona.

(7) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz članka 7. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona pravna osoba ako objavljuje, nudi, odnosno reklamira obavljanje djelatnosti iz članka 5. ovoga Zakona.

(8) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz članka 7. stavka 1., 2. i 3. ovoga Zakona fizička osoba ako objavljuje, nudi, odnosno reklamira obavljanje djelatnosti iz članka 5. ovoga Zakona.

(9) Za prekršaj iz stavka 1., 3., 4. i 6. ovoga članka, kao zaštitna mjera, obvezno će se oduzeti predmet koji je bio namijenjen ili uporabljen za počinjenje prekršaja ili je nastao počinjenjem prekršaja. Osim zaštitne mjere oduzimanja predmeta oduzet će se i imovinska korist ostvarena prekršajem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz napomenu da nisam pravnik, par mojih opažanja (EDIT: vidim da je moderator već dao odgovor).

 

Koliko sam upoznat, oglasnici traže upis OIB-a temeljem čl. 7. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

 

Meni nije jasno iz teksta zakona odnosi li se zabrana oglasniku da objavljuje oglas uz koji nisu uneseni ti traženi podaci samo na oglase za obavljanje neke djelatnosti ili za sve oglase (poput oglasa za prodaju vlastitog vozila ili stana, traženje cimera i sl.). Logično bi mi se činilo da se ne odnosi na sve oglase, ali isto tako je nemoguće očekivati od mas-oglasnika da analizira svaki oglas i procjenjuje o čemu se radi. Stoga je ovo, po mome skromnom sudu, vrlo dubiozna odredba -- da ne spominjemo slučaj kada neki stranac koji nema OIB želi dati oglas (npr. da traži zaposlenike).

 

U svakom slučaju, u praksi mi se čini da je ključno pitanje kakav je taj oglas uz koji "eskivirate" upis OIB-a. Ako je to neki oglas koji inspekciju ne zanima, jer ne spada u potencijalno neregistriranu djelatnost, onda je nvj. ionako svejedno. Ako je oglas koji će inspektor ići provjeravati, utvrdi li da se radi o neregistriranoj djelatnosti, onda sankcija sigurno ide zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti, a pitanje upisa ili neupisa OIB-a je samo "šlag na torti" - to treba razlikovati. Što se tiče samog čina "uskrate OIB-a", ja osobno ne vidim u tom zakonu odedbu o sankciji podnositelju oglasa ako ne upiše OIB -- samo da je on dužan upisati (provjerite sami, citirano je gore). Drugo pitanje je pitanje kada se upiše OIB, ali lažan, kriv (isto tako i druge podatke koji se traže zakonom kao obvezni). Rečeno ne isključuje odgovornost po nekim drugim zakonima (npr. KZ čl. 306. - sprječavanje dokazivanja - samo ilustriram da ima raznih zakona, ne znam ima li taj čl. veze s ovim).

 

Ta zakonska odredba je, IMHO, dosta brzopleto sročena, i dovodi inače poštene građane u pravne nedoumice, ako ih i ne čini kriminalcima, tj. ima nesumnjivi negativni efekt na naše živote - sasvim normalno da netko tko traži preko oglasa partnera/partnericu ne bude sretan s ostavljanjem identificirajućih podataka oglasniku, ili da stranac koji želi oglasiti nešto u Hrvatskoj to fizički ne može učiniti. Ali, nije to ništa novo.

 

Izvolite ovdje i link na opis jednog konkretnog slučaja - novinari su se potrudili kontaktirati i oglasnik i samog oglašivača koji su bili na meti inspektora:

 

- http://www.novossti.com/2012/09/mali-oglasi-na-velikom-udaru/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija