Jump to content

Slike nisu dokaz?


anonimno

Preporučene objave

U kolumni odgovori na pisma čitatelja jednog auto-moto časopisa prije izvjesnog vremena pročitah da na drugostupanjskom sudu (i da - nemam pojma što je to drugostupanjski sud) slike nisu dokaz jer su podložne fotomontaži. E pa sad se kao laik pitam jel su službene policijske slike izuzetak od ovog pravila, autor piše bespredmetno ili ima neka caka?

...u protivnom svi bi se izvlačili na ovo kod prekršaja za prekoračenje brzine snimljene radarom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da na drugostupanjskom sudu (i da - nemam pojma što je to drugostupanjski sud) slike nisu dokaz

 

1-vec sama tvrdnja da nesto ne bi bilo dokaz tek na 2-stupanjskom (sto podrazumijeva da bi isto na 1-stupanjskom bilo dokaz) je budalastina.

 

2-ako je rijec o fotografiji policijskog mjernog uredjaja takva slika je dokaz o izmjerenoj brzini kretanja na svim sudovima u rh i kao takva se, u praksi, ne moze pobijati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slike jesu dokaz. Ako se sumnja na fotomotažu, stručnjaci to mogu lako dokazati (da li je fotomonontirano ili ne) bez obzira na tehnoilogiju koja se koristi. Kod digitalne tehnologije je najlakše dokazati fotomontažu dok je za dokazivanje fotomontaže na "klasičnoj" fotografiji potreban negativ sa kojeg je slika napravljena. Dakle, ako netko smatra da je riječ o fotomontaži tada tu tvrdnju treba ili dokazati ili pobijati. A suci k'o suci ... nisu ni oni nedodirljivi u svojim tvrdnjama, samo treba birati pravi pravni put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Govorim iz vlastitog iskustva, a vezano uz slike- DIGITALNI fotoaparati i njihove sličice nisu neposredni materijalni dokaz bez obzira što sam poslikala auto zajedno sa tablicom i materijalnim oštećenjem na autu(znači sve u jednoj slici). Tako da, ako slikate sa digitalcem isto je kao da i ne slikate- uzalud vam trud svirači...za drugog su dunje žute

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalosno je koliko i sudski vještaci znaju malo o digitalnoj fotografiji. Oni koji se profesionalno bave fotomontažom odmah će vam sve reći : kako prepoznati fotomontiranu sliku. Ako ne znate, evo Vam odgovora : pixeli (točkice) na fotomontiranom dijelu odaju pravilnost "rezanja" za isti dio. Sve kada bi i netko htio to "ručno" popravljati pixelima istih karakteristika iz okoline i na taj način napraviti savršenu fotomontažu, opet bi imao problem jer bi boje i tonovi fotomontiranog dijela trebali biti snimljeni sa iste udaljenosti, sa istim osvjetljenjem, itd. kao i podložni dio. Pravi stručnjak za fotografiju vrlo lako to dokazuje bez obzira na vrstu i tehniku fotografije i bez obzira na način na koji je fotografija montirana. Zato su sve prethodne tvrdnje o nepriznavanju digitalnih slika - balkanske gluposti na kvadrat i žalost našeg društva kojeg očito možemo uspoređivati sa dobom spaljivanja vještica i knjiga o znanosti. Nadam se da ovo nećete reći sucima jer biste mogli završiti u pritvoru zbog vrijeđanja suda, ali se može tražiti da se za vještačenje dovede zaista stručna osoba. Savjet o izrađenoj fotografiji je OK. A sada ću Vam još reći i ovo : slika koja se vidi NA digitalnom fotoaparatu, točnije rečeno na LCD-u digitalnog fotoaparata može biti montirana i na tako malom LCD-u se to ne može vidjeti i zaista takova slika ne može biti dokaz. Svi koji imaju dovoljno znanja o digitalnim fotoaparatima znaju o čemu je riječ : memorija digitalnog fotoaparata (memorijske kartice) ponašaju se kao "tvrdi disk" na računalu i računalo ga takovog vidi. Drugim riječima, na memorijskoj kartici možete imati i muziku ako vas to veseli (druga je stvar što nećete moći s time ništa napraviti), ali je činjenica da se slika može montirati i - "vratiti" na digitalni fotoaparat, upravo kao da je snimljena s tim fotoaparatom. Zato je savjet o izrađenoj slici sa digitalnog fotoaparata u redu, a o dokazivanju fotomontaže već sam govorio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O.k." razvij slike iz digitalnog", ali postavljaju mi pitanje je li to iz digitalnog ili manuelnog. Ako kažem manuelnog, tada traže negativ , a ako ga nemam onda se radi o digitalcu. A ako je digitalac u pitanju, onda zbog potencijalne montaže javlja se presumpcija da to nije relevantan dokaz.

Isto kao, primjera radi, i račun(čitaj : školarinu) koji platiš preko internet bankarstva i dobiš potvrdu koju isprintaš, ne priznaju na Pravnom faxu kao plaćenu školarinu. Ovo je također iz vlastitog iskustva. " Kao da smo u kamenom dobu" rekla je gđa. iz dotične banke kad je čula da se to ne priznaje.

Ovo pišem u dobroj vjeri i ne mislim nikoga blatiti, ali to su stvari koje su mi nepojmljive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s Vama da smo u kamenom dobu. Ali gledajte, ne smijete si dozvoliti da Vam laici kroje sudbinu. Inače jao si ga si nama ...

 

Ne smijete dozvoljavati presumpcije. Ako treba, nađite sami stručnu osobu koja će pobiti bilo kakove presumpcije. Za tu osobu ćete vjerojatno morati zamoliti nekoga iz MUP-a (radi se o specijalistima koji rade zajedno sa forenzičarima).

 

Stvar i jest u tome da se morate boriti. Ako svi budemo postali ovce, onda će i postupati s nama kao s ovcama u kamenom dobu. Ja osobno ne želim postati takva vrsta ovce, a vjerujem niti bilo tko drugi. Za početak (ne košta puno), uzmite si neki od časopisa u kojem je objašnjena tehnologija digitalne fotografije (od pixela do digitalne fotografije) u kojem možete sami relativno brzo naučiti osnovni rječnik digitalne fotografije. Uz činjenicu da ćete ponešto naučiti i o digitalnoj tehnologiji, bit će Vam mnogo lakše shvatiti kako sve to funkcionira i zašto jest upravo relativno lako dokazati da je riječ o fotomontaži ili ne. Savršena fotomontaža ne postoji. Može biti vrlo kvalitetno i stručno napravljena do mjere kod koje se postavlja pitanje da li jest zaista riječ o fotomontaži, može biti lošije napravljena do mjere da se vidi na ekranu računala uz povećanje na vidljivost pojedine točke u rasteru, može biti nekvalitetno napravljena do mjere da se i uz najmanje povećanje vide nepravilnosti na rubovima fotomontiranih dijelova... pa do laičke fotomontaže gdje i mala djeca uz bolje promatranje vide da je nešto "ubačeno".

 

Zato Vam kažem : ne dajte se. Ako svi budemo savijali leđa, imat ćemo zemlju pogrbljenih ljudi. Pa ćemo počet hodat četveronoške. I onda nam samo još fali sedlo da nas jašu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija