Jump to content

dio garaze na mojoj parceli


dROGAR

Preporučene objave

pozdrav.

 

situacija je ovakva, ako pogledate skicu vidi se da je dio garaze od susjeda na mojoj parceli. e sad recimo da susjed nema dobru volju to rjesiti, a ja zelim sve 1/1, koje su mi opcije "represije" ?

da li on mora srusiti dio garaze koja je na mojoj parceli ?

mozemo li se dogovoriti da recimo pregradimo garazu zidom na medi ?

moram li ga ja tuziti da recimo srusi garazu ?

 

hvala unaprijed

 

s postovanjem

 

dalibor

skica.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo bi bilo dobro provjeriti ima li susjed građevnu dozvolu i, ako nema, je li zatražio legalizaciju.

 

Uzmite u obzir da se obavijest o početku postupka legalizacije "dostavlja" svim strankama osim samog investitora samo stavljanjem na oglasnu ploču nadležnog lokalnog tijela.

 

Ako je odgovor na oba pitanja negativan, prijavite ga građevinskoj inspekciji, ali ne očekujte neki naročiti rezultat. Kvalitetu rada te službe pokazuje broj objekata bez dozvola (čini mi se 300 000, od kojih su samo za manji dio donesena rješenja o uklanjanju) u Hrvatskoj..

 

Potpuno neovisno o navedenom možete podići tužbu radi uklanjanja dijela garaže koji se nalazi na vašem zemljištu. To može završiti presudom o uklanjanju, a može - ako bi šteta za susjeda bila nesrazmjerno velika ili ako se vi složite - završiti i odredbom da vam je susjed dužan plaćati godišnju rentu za uzurpiranu površinu sve dok na tom mjestu postoji garaža. Ta renta određuje se prema tržišnoj vrijednosti zemljišta i za nekoliko kvadrate bi mogla iznositi nekoliko kuna ili desetaka kuna godišnje. Kroz 100 godina nakupio bi se kakav iznos, pod pretpostavkom da nema inflacije :-) Da bi se odredila uzurpirana površina, bit će potrebno geodetsko vještačenje (koje ćete naravno morati platiti), a kad nakon nekoliko godina suđenja (ovisno o stupnju "otpora" susjeda i samom sudu) ishodite pravomoćnu presudu, moći ćete od susjeda tražiti povrat sudskih troškova.

 

Ovisno o vrijednosti garaže i toku spora, moguće je da bi susjeda više koštalo suđenje nego uklanjanje garaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija