Jump to content

"Drugi dohodak" i "Ugovor o djelu"


JohnDoe2013

Preporučene objave

Pozdrav;

 

Molio bih pomoć u konkretnom slučaju. Prije mjesec dana uz osnovni posao pružila mi se prilika da kod rođaka, u ugostiteljstvu, preko vikenda dodatno zaradim. Sve je bilo ok, dok mu prije par dana knjigovođa nije rekao kako ja ne mogu od 1.1.2013. ( navodno se zakon o radu mijenjao ) uz osnovi posao od 40 sati tjedno dodatno zarađivat tj. imat drugi dohodak. Malo mi je to zvučalo čudno, pa me zanima da li je to istina ?

 

Isto tako, zanima me da li postoji minimalac kada je u pitanju "Drugi dohodak" ( u ugostiteljstvu ), pošto bi ipak htio da i rođak plati manji porez tj. mogu li biti prijavljen da radim za 150kn tjedno ( radim otprilike 10 do 12 sati subotom i nedjeljom, dakle 20-24 sata tjedno ) ?

Ukoliko je sve to moguće, da li moj rođak mora plaćati na tih recimo 600kn mjesečno doprinose na zdravstveno i mirovinsko ( znam da sigurno mora plaćat prirez i porez na dohodak ). Isto tako zanimaju me moje obaveze prema državi kada je u pitanju Drugi dohodak.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ugovor o djelu je ugovor građanskog ( obveznog ) prava kojeg tretira Zakon o obveznim odnosima, dok je ugovor o radu-ugovor radnog prava kojeg tretira Zakon o radu ( koji je se btw. stalno sreijski mijenja kao i niz drugih ključnih zakona ). Ugovorom o djelu ne zasniva se radni odnos već naručitelj posla plaća "honorar" izvršitelju posla i mislim da to s radnim pravom nema nikakve veze, niti mi je logično da vas netko može ograničiti da s nekime imate ugovor o djelu pored redovnog radnog odnosa. Što se tiće dađbina poslodavca ( nručitelja ) na ta primanja, ukoliko se to po porezniom propisima smatra "Drugi dohodak" važe određeni porezni nameti za koje konkretno ne znam koji su. Posjetite stranice : Oriks.hr i RRIF.hr. , tamo bi trebalo biti više informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija