Jump to content

Porezna prijava 2012


ivo454

Preporučene objave

Problem nastaje na UPO obrascu gdje se unose faktori odbitka, i čini mi se da treba ručno izračunati iznose za siječanj i veljaču, pa se onda na kraju treba ispraviti razlika.

Možda još jedno pitanje: Zbog načina obračuna plaće od poslodavca bio sam primoran "maknuti" djecu sa porezne kartice, da li sada u poreznoj prijavi mogu koristiti odbitak na djecu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je faktor 1,00, onda su iznosi za siječanj i veljaču 1.800,00 kn, a sve nadalje je 2.200,00 kn i ovaj obrazac to prepoznaje. Vi upisujete samo onu kolonu gdje je ukupni faktor (1. kolona).

Kako je upisano u IP kartici, tako morate ispuniti i prijavu, jer IP morate u originalu priložiti kod predaje prijave. Znači, ako je poslodavac obračunao plaću s osobnim odbitkom 1.800,00 kn tj. 2.200,00 nakon veljače, onda tako morate upisati u tablicu.

Svoju IP karticu možete usporediti s ovim u privitku (faktori odbitka) pa vidjeti kad su "maknuli" djecu (ovo je od 1.3.2012.)

Osobni odbitak od 01. ožujka 2012..pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zadnji Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak (NN 22/12) je donio, između ostalog, izmjenu čl. 36. stavak 1 izvornog Zakona (177/04) u smislu da se osobni odbitak povećava sa 1.800,00 na 2.200,00 kn, tj. za umirovljenike sa 3.200,00 na 3.400,00 kn.

 

PPDS 2 spada pod čl. 54. Zakona o porezu na dohodak (177/04), koji se nije mijenjao.

 

Rezidentima koji imaju prebivalište i borave na pod¬ručjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područ¬jima utvrđenim posebnim zakonima, iznimno od članka 36. stavka 1. ovoga Zakona, osnovni osobni odbitak utvrđuje se u visini:

3.840,00 kuna mjesečno, za porezne obveznike koji imaju prebivalište i borave na području posebne državne skrbi prve skupine,

3.200,00 kuna mjesečno, za porezne obveznike koji imaju prebivalište i borave na području posebne državne skrbi druge skupine,

2.400,00 kuna mjesečno, za porezne obveznike koji imaju prebivalište i borave na području posebne državne skrbi treće skupine i brdsko-planinskim područjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek sam se registrirala i slabo se snalazim , ali trebam pomoć.Da li može sin koristiti majku kao poreznu olakšicu iako je ona i još 2 brata na očevoj poreznoj kartici, ali je otac već 2 godine na bolovanju pa stoga i ne podnosi poreznu prijavu?Ako može šta treba priložiti uz IP obrazac.Majka nije u radnom odnosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija