Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice, pomoć molim


bimbo_fimbo

Preporučene objave

Dobar dan!

Svaka pomoć i ideje su dobrodošle! Hvala!

Moj otac i njegova sestra posjeduju stan u omjerima 50% / 50 %; otac u tom stanu živi, dok sestra živi u Japanu. Možda je bitno spomenuti da ona, sestra, u istoj zgradi posjeduje još jedan stan za koji ne plaća NIŠTA (režije, pričuvu itd). U kući postoje još neki zajednički prostori (zajednički, mislim, očevi i njegove sestre - primjerice dvije garaže i drvarnica) Sestra sada želi razvrgnuće suvlasničke zajednice. Zanima me kakva su u tome očeva i moja prava. Uz to, dali se nešto može učiniti sa garažama i drvarnicom, da bi se spriječilo iseljenje (ili bilo kakav sličan postupak prema mojem ocu), i da bi čitava situacija bila povoljnija za mojeg oca i mene.

Puno hvala na idejama i pomoći!

Pozdrav, Zdenko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,nedvojbeno je da tetka ima pravo na razvrgnuce suvlasnicke zajednice,cije pravo nezastarijeva.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kad razvrgnuće provodi sud, vezan je u prvom redu zakonskim odredbama, a podredno valjanim sporazumom stranaka.

Prije svega, sud obično nekretnine dijeli geometrijski. Obzirom u Vašem slučaju takva dioba nije moguća, posebno u slučaju kada bi se istom diobom znatno umanjila vrijednost nekretnine, sud može odlučiti da se stvar proda na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće). Također, Vi možete tražiti i razvrgnuće isplatom ukoliko učinite vjerojatnim da za to postoji ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da Vama pripadne stvar u cijelosti, a da tetki isplatite vrijednost njenog dijela u roku koji će sud odrediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija