Jump to content
textoinf

Izvozne usluge

Preporučene objave

Molim Vas, ima li netko tko se razumije u knjigovodstvo pomorskih agencija. Treba mi za jednu. Naime, rade u tuđe ime i za tuđi račun ( za stranog brodara) Dakle, posreduju pri poslovima prijevoza kod uvoza ili izvoza robe. primaju ulazne račune od brodara i prefakturiraju kupcima u tuzemstvu i inozemstvu ( npr. srbija) Pitam se, ulazni račun od brodara gdje knjižiti? (je li to uvozna usluga?) Budući je neoporeziva neće ni ući u PDV knjige? Što sa računima koje agencija prefakturira u tuzemstvu, a što sa onima u inozemstvu? ( U koju kolonu PDV knjige ih staviti, oslobođenje ili izvoz?) ( npr. Srbija uvozi robu iz Francuske i za prijevoz plaća uslugu pomorskoj agenciji ....što je to za agenciju? Izvozna usluga? Ili samo oslobođenje jer se radi o provozu? Kamo u pdv knjige smjestiti (koji stupac) kad agencija napravi račun brodaru za svoju naknadu u poslu? Da li je ta naknada oporeziva pdv-om budući se radi o proviziji pri uslugama posredovanja u prijevozu na uvoz-izvoz. Po kojim računima voditi nadzorne knjige? Hvala na odgovoru...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

osnovno načelo, prema odredbama članka 5. Zakona o PDV-u (mjerodavnost hrvatskog Zakona u svezi oporezivanja naknade za obavljene usluge hrvatskim PDV-om), jest podliježe li usluga za koju se posreduje hrvatskim PDV-om.

ako je mjesto obavljanja osnovne usluge inozemstvo tada posrednička naknada, provizija, ne podliježe oporezivanju hrvatskim PDV-om. U obrascu PDV iznos posredičke provizije iskazuje se na poziciji I.1. (čl. 5. st. 4. t 4.)

Ako je posrednička provizija povezana s izvozom tada je ona oslobođena oporezivanja PDV-om sukladno odredbi čl. 13. st 1. t. 1. => pozicija I.2.1. obrasca PDV

ako je posrednička provizija povezana s uvozom (čl. 12. t. 31) i provozom (čl. 12. t. 34) oslobođena je PDV-a =>na poziciji I.2.4 ostale iako se čl. 12 izrekom ne navodi

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša na preciznom odgovoru. Imam još nekoliko pitanja, ako ste mi u mogućnosti odgovoriti,

1. A kad je provoz 12. t. 34 i 12 t.1. (npr. za Srbiju i sl.- oni uvoze robu) ne bi li onda trebalo ići u I.2.2.1. (izvozne) budući mi nismo ništa uvezli nego smo izvršili izvoznu uslugu ? Dakle pitam se nije li to za nas izvozna usluga bez obzira dal oni uvoze ili izvoze. Malo se mučim s tim, ali razmišljam o temeljnom pravilu po kojem se uvozne usluge smatraju usluge koje su inozemni poduzetnici obavili domaćima, a izvozne one koje domaći poduzetnik obavi inozemnima?

 

2. proviziju koju zaračunavamo brodaru i koja je oslobođena pdv-a jer se usluga odvila u inozemstvu....koji članak oslobođenja da upišemo na račun?

 

3. Što se tiče uvoza, (napominjem da mi ne uvozimo robu već stranka u hr ili u trećoj zemlji uvozi.....mi primamo fakture od brodara i prefakturiramo) mi se obično oslobađamo po članku 5.4.2. za hrvatske klijente ( to bi onda išlo u poziciju I.1.1........dal je to u redu? A kod izvoza 13.1.1. Nije li opravdano da bez obzira dal se radi o uvozu ili izvozu robe za stranku u zemlji knjižimo oslobođenje u kolonu 7 knjige i u I.1.1. pdv obrasca. Jer to za nas nije ni uvoz ni izvoz u smislu temeljnog pravila??? I nemamo obveze voditi nadzorne knjige, jer se ne radi o priljevima iz inozemstva.

 

4. Možemo li onda proviziju iz pitanja br.2 stavit u stupac 7 IRE (oslobođenje) ili u stupac (8) izvoz.....budući se radi o fakturi koja je naslovljena na inozemnog brodara? Nije li to za nas onda izvozna usluga? Budući smo i temeljem priljeva iz inozemstva dužni voditi nadzorne knjige.

 

5. Ulazni računi od brodara, budući su oslobođeni PDV-a neće ni ući u URA knjige.....već ćemo ih zasebno odlagati (budući ne vidim gdje bi se mogle smjestit u PDV obrascu) Kao npr. faktura inodobavljača.

 

6. Kad matica u inozemstvu želi svojoj podružnici u Hrvatskoj poslati dio opreme (npr. kalkulator) je li dovoljno da podružnica u hr plati pdv po računu, ili je nužna carinska procedura.

 

Previše pitanja, ali stvarno sam u nedoumici! Hvala još jednom

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...