Jump to content

krester

Korisnik
 • Broj objava

  412
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  7

Sve što je krester objavio

 1. prodaja osobne imovine, izvan poduzetničke sfere fizičke osobe, oslobođena je od oporezivanja porezom na dohodak prema odredbi članak 8. stavak 2. točka 4. Zakona o porezu na dohodak. Drvo u trupcima nije otpad, posebna imovina iz odredbe članka 59. Zakona.
 2. Ako je vaša supruga u posjedu (najam) ili vlasništvu stana ili kuće u Hrvatskoj, smatrate se hrvatskim poreznim rezidentom. Također, vaši životni interesi su u Hrvatskoj. Dužni ste u roku od 8 dana od primitka svake plaće , neovisno je li isplaćena u gotovini ili na računu u inozemstvu, sami obračunati i u platiti predujam poreza na dohodak od nesamostalong rada i možebitni prirez u Proračun. Dužni ste ugovor o radu prijaviti Poreznoj upravi kako bi vam izdali rješenje za obvezu plaćanja doprinosa. Dužni ste podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.
 3. Da. Pod uvjetom da je prodavatelj fizička osoba, a predmet prodaje - stan nije unesen u poslovne knjige prodavatelja (prodavatelj je poduzetnik - obrtnik, slobodno zanimanje i druge djetanosti), tada se može cijeli iznos ugovorene cijene isplatiti u gotovini. (vidi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma) U suprotnom, ako je stan dio poslovne imovine prodavatelja, dužni se uplatu izvršiti na njegov žiro-račun. Ako je prodavatelj pravna osoba tada možete isplatiti do 105.000 kuna u gotovini, a preostali iznos na račun za redovno poslovanje.
 4. Bojim se darovanje auta roditelju, koji je u drugom nasljednom redu, predmet oporezivanja posebnim porezom na promet rabljenih automobila. Vidi čl. 7. st. 2. Zakona o posebnom porezu na promet rabljenih automobila, plovila, zrakoplova i ostalih motornih vozila i čl. 11. st.2. Zakona o nasljeđivanju.
 5. fizička osoba iznajmljuje ugovorom o najmu vozila drugoj fizičkoj osobi a ne obrtu jer je obrt samo gospodarska djelatnost obrtnika - fizičke osobe. Ugovorom se treba izrijekom dopustiti podnajam. Odredbama Zakona o obveznim odnosima nije obvezno da se ugovor o najmu ovjeri kod javnog bilježnika. Odredbe Zakona o leasingu (najmu) odnose se na davatelje leasinga (najma) - leasing društva, a ne na fizičke osobe najmodavce. Zaključeni ugovor o najmu vozila najmodavac treba prijaviti PU koja ga poreznim rješenjem zadužuje za plaćanje predujma poreza na dohodak od imovine i prireza +
×
×
 • Napravi novi...