Jump to content

Zakon o zemljišnim knjigama


jmarovi5

Preporučene objave

2004 god. moj otac je za mene prodao stan jer sam živio u inozemstvu, za što sam dao ovjerenu punomoć. Sklopljen je ovjereni predugovor, godinu dana kasnije dana je ovjerena izjava da je kupac isplatio sva sredstva, više ništa se nije poduzelo. Kupac je prošlu godinu shvatio da ugovor nije dao na uknjižbu u Z.K. Svjestan da se radi o predugovoru te da kasnija izjava ne posjeduje uvjete za uknjižbu, dao sam ovjerenu izjavu o priznanju prava vlasništva, obrazložio činjenično stanje, za uknjižbu naveo sve relevantne podatke i tabularnu izjavu kojom odobravam prijenos vlasništva da dotičnu osobu. Napominjem, iz poreznopravnih razloga nisam htio sklapati novi ugovor. Sud donosi rješenje, odbija uknjižbu pozivajući se na članak 53 Z.o.zemljišnim. K., traži da se dostavi tadašnja (moja) punomoć na temelju koje je sklopljen kupoprodajni ugovor. Punomoć ja niti kupac ne posjedujemo. Žalio se na rješenje i poziva se na izjavu o priznanju prava vlasništva (koju je sud posjedovao) u kojoj piše da je potpisnik ugovora bio opunomoćen sklapati ugovor i da odobrava uknjižbu na podnositelja zahtjeva. Danas na e-zemljišniku vidim da je žalba odbijena. Zašto su ne uvažava izjavu o priznanju prava vlasništva, a u drugom 90% sličnom slučaju je proveo uknjižbu na temelju takve izjave? Što da činim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,radi se o stjecanju prava vlasnistva temeljem pravnog posla,koje se stjece na nacin da se to upise u zemljisne knjige,za sto je potrebn valjan pravni temelj stjecanja(titulus),a to je ugovor.

Iz vase objave je vidljivo da ugovor niste sklopili,odnosno u pitanju je samo predugovor na temelju kojeg zemljisno knjizni odjel Opcinskog suda nece dozvoliti provedbu upisa prava vlasnistva.Naime,predugovor obvezuje ugovarane strane na sklapanje ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija